Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVE NESUGLASICE VLADAJUĆIH?

Božo Petrov: 'Most izričito protiv HDZ-ove ideje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Most izričito protiv HDZ-ove ideje ukidanja poreznog USKOK-a', naslov je objave Bože Petrova na Facebooku.

Božo Petrov na Facebooku je izrazio protivljenje ideji HDZ-a o ukidanju poreznog USKOK-a. U objavi naslova 'Most izričito protiv HDZ-ove ideje ukidanja poreznog USKOK-a' napisao je sljedeće:

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači?

'Nakon što je Ana Dorić Škeva, načelnica Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prevara, podnijela ostavku pojavile su se špekulacije da bi se tzv. porezni USKOK mogao u potpunosti rasformirati, odnosno da bi potpao pod kapu Porezne uprave. Maro Kristić, saborski zastupnik MOST nezavisnih lista, kazao je novinarima u Saboru kako unutar koalicije sa svojim partnerima nisu razgovarali na tu temu, ali da je Most izričito protiv spomenute ideje.

'Poruka koja se šalje gašenjem takvog odjela je da je Hrvatska zemlja pogodna za pranje novca. Ovom prilikom želim izraziti svoje protivljenje gašenju takvog sektora i poručujemo ministru financija da još više osnaži to samostalno porezno tijelo jer je to jedini način kojim se šalje poruka da smo sigurna zemlja. Da nije bilo ovog odjela, ne bi se otkrile ni najveće prevare pranja novca. Znate za 300 milijuna kuna pranja novca u aferi Mamić, kao i u slučajevima sa zlatom. Ovo tijelo je otkrilo više prevara nego sva druga tijela u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina', kazao je Kristić', citirao je Petrov stranačkog kolegu.

Ministarstvo financija: 'Porezni Uskok' i u buduće će imati 'značajno i istaknuto mjesto'

Ministarstvo financija u četvrtak je izvijestilo da će i u budućoj organizacijskoj strukuturi, koju planiraju predložiti, Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, poznat i kao porezni Uskok, imati 'značajno i istaknuto mjesto'.

To je navedeno u odgovoru na medijske informacije prema kojima se ostavka načelnice 'poreznog Uskoka' Ane Dorić Škeva tumači kao najva zatvaranja tog ureda koji je u posljednje vrijeme otkrio niz višemilijunskih poreznih prijevara.

Prema neslužbenim informacijama mogućim zatvaranjem tog sektora, izuzetno zabrinuti i u Državnom odvjetništvu. Otkrića tog ureda, čiji su se stručnjaci za otkrivanje nezakonitih tijekova novca obrazovali u SAD-u, u posljednje su vrijeme doveli do pokretanja niza Uskočkih istraga protiv, primjerice, Zdravka Mamića za izvlačenje najmanje 270 milijuna kuna iz Dinama ili skupine osumnjičene da je fiktivnom prodajom zlata oprala preko 630 milijuna kuna.

Ministarstvo financija je potvrdilo da je Dorić Škeva 11. travnja 2016. podnijela zahtjev za sporazumni prestanak državne službe, s danom 30. travnja 2016.

'Ministar financija suglasio se je sa zahtjevom i predloženim datumom prestanka državne službe. Slijedom toga, s imenovanom će se sukladno Zakonu o državnim službenicima sklopiti sporazum o prestanku radnog odnosa, što je uobičajeni postupak u takvim slučajevima', stoji u odgovoru.

Pritom su potvrdili i da 'ministar financija u skladu sa svojim zakonskim ovlastima, nakon detaljne analize organizacijskog ustrojstva Ministarstva financija u cjelini, namjerava predložiti Vladi Republike Hrvatske uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija s ciljem uspostave organizacijskog ustrojstva koje će biti u funkciji ostvarivanja zakonskih obveza Ministarstva financija i provođenja programa i politika Vlade Republike Hrvatske iz djelokruga Ministarstva financija'.

'I u budućoj organizacijskoj strukturi Ministarstva financija poslovi Samostalnog sektora, a i sam Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara imat će značajno i istaknuto mjesto. O detaljima promjena unutarnjeg ustrojstva Ministarstva financija u cjelini zainteresirana javnost će biti pravodobno obaviještena', navode u odgovoru. (Ma.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene