Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr)
Davor Božinović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministri unutarnjih poslova i pravosuđa SAD-a i Europske unije sastali su se u srijedu u Washingtonu, gdje su hrvatski ministri Davor Božinović i Dražen Bošnjaković, među ostalim, predstavili programe koje će Hrvatska na tim područjima provoditi u prvoj polovini 2020. kao predsjedateljica Vijeća EU-a.


"Hrvatska je prepoznata kao efikasna članica EU-a, ali i kao jedna od zemalja koja dosta polaže na odnose sa SAD-om", kazao je nakon sastanka potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Dodao je kako je siguran da će tijekom hrvatskog predsjedanja suradnja sa SAD-om dovesti do još konkretnih dogovora

Božinović: SAD i EU najbliži prirodni saveznici

Vezani članci Dino Goleš pred kartom Hrvatska će idućih šest mjeseci biti prva među jednakima: Što nas čeka tijekom predsjedanja Vijećem EU-a? Grlić Radman o predsjedanju EU-om 2020. (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Grlić Radman otkrio koliko će Hrvatsku koštati predsjedanje Vijećem EU-a: "To je unutar naših mogućnosti, jedan ispit zrelosti"

Božinović je kazao da su transatlantske veze mnogo jače nego što izgledaju, posebno na području unutarnjih poslova i pravosuđa, gdje su Amerika i EU najbliži i prirodni saveznici. To je područje gdje ćemo sve više surađivati jer su nam interesi zajednički, ustvrdio je Božinović.

Ministar pravosuđa Bošnjaković izjavio je da se raspravljalo o "temama koje muče globalni svijet", prvenstveno o borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i trgovine ljudima.

"U svim tim nedjelima jako je puno elektroničkih dokaza koji nam služe i treba iznaći načine kako do tih dokaza doći. Između EU-a i SAD-a vode se pregovori kako to regulirati. To su tehnički složena pitanja koja je pravno dosta teško urediti. Nadam se da ćemo u našem mandatu napraviti daljnje iskorake", ustvrdio je Bošnjaković.

Na pitanje o navodnom zahlađenju odnosa između SAD-a i EU-a Bošnjaković je kazao da je suradnja na visokoj razini. "To tako treba i biti jer su sva pitanja koja raspravljamo zapravo interes i EU-a i SAD-a", dodao je Bošnjaković.

Uz Hrvatsku kao buduću predsjedateljicu EU-a, među ostalima, predstavljali su povjerenik za pravosuđe Didier Reynders, finska ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson i ministrica unutarnjih poslova Ilkka Sami, a američku stranu ministar pravosuđa William Barr i ministar domovinske sigurnosti Chad Wolf.

Sastanak na ministarskoj razini, usredotočen na nadzor prekooceanske suradnje i rješavanje zajedničkih sigurnosnih prijetnji, održava se dva puta godišnje, a sljedeći sastanak održat će se iduće godine u Dubrovniku 2020.

Čvrsta opredijeljenost za poticanje transatlantskog partnerstva

Američka je strana nakon sastanka izvijestila da su SAD i EU ponovno potvrdili čvrstu opredijeljenost za poticanje transatlantskog partnerstva i nastavak dijaloga o pravosuđu i unutarnjim poslovima.

Borba protiv terorizma, dodaju u priopćenju, ostaje glavni zajednički prioritet, s posebnim naglaskom na razmjeni informacija koje su prikupljene kao dokazi u kaznenim postupcima. Istaknuta je važnost korištenja tih podataka za poboljšanje sigurnosti granica, posebno u kontekstu povratka stranih terorističkih boraca.

Ministri su razgovarali i o tome kako poboljšati suradnju u suzbijanju hibridnih prijetnji, uključujući kemijske, biološke, radiološke, nuklearne prijetnje. Posebnu pozornost posvetili su izazovima kibernetičke sigurnosti i sigurnosnim izazovima koje donosi primjena 5G tehnologije.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija ponovno su potvrdile važnost unaprjeđenja pravosudne suradnje u kibernetičkom prostoru, posebno u pogledu prekograničnog pristupa elektroničkim dokazima.

Božinović na sastanku s Wolfom

Prije ministarskog sastanka Božinović je imao bilateralni sastanak s američkim ministrom domovinske sigurnosti Wolfom, na kojem su napravili retrospektivu svega postignutog od Božinovićeva posljednjeg posjeta Washingtonu prije nepune dvije godine.

Izrazili smo zadovoljstvo razinom suradnje i konkretnim doprinosima i jedne i druge strane kada govorimo o jačanju suradnje između MUP-a i agencija poput FBI-a i DEA-e.

"Posebno smo naglasili važnost velikih međunarodnih akcija kojima smo zajedno koordinirali kao što su Nana, Nexus i Familia, gdje se pokazala sva učinkovitost hrvatske policije, ali i naše suradnje. Hrvatska je u međuvremenu ušla u program evidencije putnika u zračnom prometu, uspostavili smo izravan link s centrom za terorizam, sve su to aktivnosti koje Hrvatsku u ovom području postavljaju kao jednog od važnijih američkih partnera", zaključio je Božinović. (Hina)