Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bošnjaković:

"Iznimno je teško procesuirati sve ratne zločine koji su se dogodili u Vukovaru, ali..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u utorak da je "iznimno teško" procesuirati sve ratne zločine koji su se dogodili u Vukovaru, ali je ipak dosta na tome učinjeno, tako da je dosad doneseno 109 pravomoćnih presuda, a oko 90 slučajeva još traje.

Bošnjaković je nakon okruglog stola o problemu naplate potraživanja velikih dugova rekao novinarima da je tema ratnih zločina u Vukovaru takva da "ne možemo biti zadovoljni dok se ne nađe sudski epilog i za zadnju žrtvu, što je iznimno teško".

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva"

"Međutim, ipak postoje određeni rezultati u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina u Vukovarsko-srijemskoj županiji - mislim da je oko 109 pravomoćnih presuda za zločine koji su se tamo dogodili", kazao je Bošnjaković.

Dio onoga što je presuđeno je obuhvaćeno zakonom o oprostu, a negdje oko 90 slučajeva još je u procesu, dodao je.

Podsjetio je i na presude za vukovarske zločine na Haaškom sudu i u Srbiji. "Nemojmo zaboraviti da u samoj Srbiji imamo četiri pravomoćne presude za ratne zločine na Ovčari, a još protiv 13 osoba se vodi postupak, koji je vraćen nakon odluke njihova Ustavnoga suda", kaže.

Međutim, ističe Bošnjaković, vrijeme nije saveznik. "Što je više vremena proteklo od počinjenja djela, to je više počinitelja nedostupno, nekih i nema, a svjedoci su nedostupni", naglasio je.

Ipak određeni broj postupaka je u tijeku, u MUP-u je osnovna posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina, a rezultat toga je podnošenje kaznenih prijava.

U MUP-u se stvaraju uvjeti za bolji rad institucija, no MUP ne procesuira i ne donosi odluke, upozorava Bošnjaković.

"Krajem srpnja sam bio na prisezi 36 zamjenika općinskih državnih odvjetnika, ako uzmete da ih u sustavu ima oko 600, to je oko pet posto kadrovskog potencijala koji smo tamo dodali", rekao je ministar. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene