Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka s oltara

Blagdan optimizma: ''Uskrsnuće se događa kad je ljubav jača od mržnje, a oprost od osvete''

U misnim slavljima na Uskrs hrvatski biskupi pozivali su na vjernike da ne bude nadu i slave Uskrs te svrnu pogled i manje sretnima od sebe.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan u spomen na Kristovo uskrsnuće koji simbolizira pobjedu života nad smrti.

Slavi se od sredine drugog stoljeća. Spomen Kristova uskrsnuća, kao temelj kršćanske vjere, obilježava se jednom godišnje. Blagan se slavi na prvu nedjelju proljetnog punog mjeseca.

U crkvama se danas održavaju misna slavlja, a tako je bilo i u Hrvatskoj gdje su s oltara biskupi slali poruke nade i ohrabrenja.

Uzinić: Uskrsnuće se događa kada je ljubav jača od mržnje, a oprost od osvete

Riječki nadbiskup Mate Uzinić u propovijedi na uskrsnoj misi u katedrali sv. Vida u Rijeci istaknuo je da svatko od nas u svakom trenutku ima mogućnost osjetiti iskustvo uskrsnuća koje se događa u ljubavi, i događa se kada je ljubav jača od mržnje, a oprost jači od osvete.

Perspektiva Uskrsa daje smisao Isusovu križu, tako da i svi drugi križevi čovječanstva, poput križa rata, dobivaju novo značenje, rekao je Uzinić.

Dodao je kako Uskrsni pogled daje novu perspektivu, pa križ ne vidimo samo kao tragediju i zločin, nego i kao sredstvo spasenja.

"Uskrsnuće se događa s vjerom u ljubav, i vjerovati u Boga znači vjerovati u ljubav. Crkva i kršćani imaju u sebi nešto što i drugima može pomoći da ustanu uz svojih grobova i pronađu uskrsnuće", istaknuo je mons. Uzinić.

Uskrsnuće ne treba očekivati kao nešto što će se dogoditi u neizglednoj budućnosti nego je ono moguće već sad. Svatko od nas, u svakom trenutku, ima mogućnost osjetiti iskustvo uskrsnuća koje se događa u ljubavi, dodao je.

"To se događa kad je ljubav jača od mržnje, a oprost jači od osvete", naglasio je riječki nadbiskup Uzinić.

"Čuda se uvijek događaju kada čovjek počne ljubiti i dopusti da bude ljubljen. Čovječanstvo je gladno ljubavi", zaključio je u propovijedi mons. Uzinić.

Bozanić pozvao vjernike da pomažu drugima, osobito prognanicima

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predvodio je na Uskrs misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu i u propovijedi pozvao vjernike da budu spremni pomoći, osobito prognanicima, te poručio kako je "mir 'potreban napadnutima i napadačima''.

"Mir je potreban napadnutima i napadačima, a najviše inicijatorima i zapovjednicima. Budimo i nadalje spremni karitativno pomoći, posebno u prihvaćanju prognanika. Neka naše nedavno iskustvo rata, stradanja i progonstva pojača našu empatiju i velikodušnost", rekao je kardinal u propovijedi.

Molimo u ovoj euharistiji da nam Bog dade snage činiti dobro i da se ne umorimo u promicanju mira, pravde, međusobnog prihvaćanja, opraštanja i zajedništva, dodao je.

Bozanić je poručio kako s Uskrslim započinje ''velika povijesna bitka između života i smrti, između nade i očaja, između popuštanja pred najgorim i borbe za najbolje – bitka koja neće posustati do konačnog poraza svih sila i razaranja''.

Homiliju je zaključio riječima kako je Uskrs ''prijelaz koji ne prolazi'' te da je ''Uskrsli u našem životu uvijek prisutan kad ponavljamo Isusove geste, riječi djela – svaki put kad živimo evanđeoske stavove''.

Na kraju misnog slavlja kardinal je poručio kako u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca ''željno čekamo dan kad ćemo moći ući u Prvostolnicu", izrazivši želju da to bude za polnoćku ove godine.

Bozanić je na kraju misnog slavlja pozdravio nazočne predstavnike vlasti, kazavši kako ''ovim činom daju poštovanje vjernicima koji čine većinu građana Hrvatske''.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pobjeda života nad smrti Zašto slavimo Uskrs? Ovo su detalji o najvećem kršćanskom blagdanu u spomen na Kristovo uskrsnuće

Puljić: Uskrs blagdan optimizma; odbaciti sve što rađa malodušje i pesimizam

Apostolski upravitelj Splitsko makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodeći Uskrsnu misu u katedrali sv. Dujma, istaknuo je da je Uskrs blagdan optimizme te pozvao predstavke građanske vlasti neka u društvu odstranjuju sve što rađa malodušje i pesimizam.

"Sretan Uskrs i predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe, u temelje našega društva ugrađivati vrjednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom," istaknuo je u propovijedi mons. Puljić.

Naglasio je kako je Isusovo uskrsnuće blagdan nade i optimizma.

"Ispunjeni optimizmom uskrsne nade, kršćani se ne daju slomiti", rekao je mons. Puljić.

Dodao je kako "optimizam nije neka utješna filozofija za slabe i naivne“ te da objekt vjere nije ''povijest, nego nadpovijest, po kojoj se nadamo i protiv nade''.

"Isusovo uskrsnuće je središte i smisao svega. I nema, uistinu, pod nebom drugog imena dana ljudima, po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista," poručio je u propovijedi mons. Puljić.

Rekavši kako je Split ovih dana pun turista, mons. Puljić je Uskrs čestitao na više jezika - talijanskom, njemačkom, francuskom, engleskom i latinskom.

Zgrablić: Isusovo uskrsnuće temelj kršćanske vjere

Zadarski nadbiskup Milan Zgrablić poručio je u nedjelju na misi u Katedrali sv. Stošije da je Isusovo uskrsnuće temelj kršćanske vjere jer bez uskrsnuća "sve ono što činimo može biti samo neki običaj i tradicija, ali ne može biti sudbonosno, spasonosno za nas".

Isusovo uskrsnuće, ustvrdio je, nije samo događaj iz prošlosti, davne prošlosti pred 2000 godina, nego je s Isusom Kristom počelo novo stvaranje.

"Bog je počeo stvarati svijet prvoga dana, počeo je stvarati nešto novo. Tako je i Isusovo uskrsnuće, koje se dogodilo prvoga dana u tjednu, počelo stvarati nešto novo", rekao je zadarski nadbiskup te ustvrdio da se dogodio novi život koji do Krista nije postojao.

Možemo vidjeti Isusovo uskrsnuće po tome što dušom možemo gledati Boga jer Krist sa svojim uskrsnućem nije nestao, on je uzašao na nebo, a to znači da je ušao u drugu stvarnost, koja nije ovozemaljska, istaknuo je.

Uskrs treba, kazao je, proizvesti u nama poštovanje za druge, da trebamo što više poštovanja jedni drugima iskazivati.

"To je princip života iz kojega se vidi da uskrsli Krist u nama djeluje, izaziva novi život, novi stil života, da mijenja našu nutrinu i srce", dodao je Zgrablić.

Ujedinjeni s Uskrslim kao trs s lozom, njegova je radost u nama i naša je radost potpuna, poručio je nadbiskup poželjevši vjernicima radostan i blagoslovljen Uskrs.

Pročitajte i ovo Državni vrh na uskrsnoj misi - 1 na Kaptolu FOTO Pogledajte tko je sve iz državnog vrha bio na uskrsnoj misi: Neki su poveli i supruge

Hranić: Poruka praznog Isusovog groba na uskrsno jutro kao vrelo snage

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić na uskrsnoj misi u đakovačkoj katedrali sv. Petra istaknuo je da Isusovo uskrsnuće predstavlja 'uskrsnuće nade' koja prodire dalje od naših svakodnevnih ograničenih želja, te da je poruka praznog Isusovog groba na uskrsno jutro vrelo snage.

"Isusovo uskrsnuće predstavlja uskrsnuće nade, koja prodire dalje od naših svakodnevnih ograničenih želja da nam se u životu ne dogodi nešto loše, da poživimo još koju godinu duže, da prebrodimo bolesni poteškoće", naglasio je u propovijedi đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Hranić.

Najveća prijetnja, granica koja stoji pred ljudskim nadama je smrt, a kršćanska nada nosi u sebi sigurnost u pobjedu i te granice - granice smrti. I zato, ako kršćanska nada ne ruši prostor smrti, ako ne uđe u područje nemogućega, onda i nije kršćanska nada, poručio je mons. Hraić.

Dodao je kako čovjek prečesto u životu miješa nadu s nejasnim optimizmom.

"Optimizam uspijeva vidjeti ugodu i ljepšu stranu stvarnosti, ali nas uspijeva osloboditi od njezinog neugodnog i nepoželjnog lica. Mi samo gledamo ono pozitivnije lice, ali ne mijenja se stvarnost kada je u pitanju optimizam. Međutim, kršćanska nada preobražava i to neugodno lice stvarnosti ljudskog života novim svjetlom", rekao je mons. Hranić.

Naglasio je kako Krist svojom smrću jamči da je i ono neugodno što se s nama događa, i što se Njemu dogodilo – da to sve ide dobrim smjerom. U uskrsnoj čestitci poželio je svima - hrabrost oslanjanja na raspetog i uskrslog Isusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene