Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nečovječan i ponižavajući način

Pao dvojac: Bjelorus i Ukrajinac krijumčarili migrante u Hrvatsku, držali ih u nehumanim uvjetima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev/Cropix
Policija je objavila priopćenje o spriječavanju krijumčarenja 14 stranaca u Hrvatsku na području općine Saborsko. Dvojica muškaraca su dovedena u nadležno državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu.

Policajci Ravnateljstva policije koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija su u petak na području općine Saborsko, u mjestu Kuselj, zaustavili kamper vozilo čeških nacionalnih oznaka u kojem je 25-godišnji državljanin Bjelorusije prevozio 14 stranih državljana.

U mjestu Begovac Plašćanski zaustavili su osobni automobil poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji državljanin Ukrajine.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policajci su nad dvojicom muškaraca proveli kriminalističko istraživanje.

Utvrđeno je da su ušli u Republiku Hrvatsku i omogućili kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj osobama koje su na nezakonit način ušle u Republiku Hrvatsku.

"25-godišnjaka se sumnjiči da je unajmio vozilo za kampiranje čeških nacionalnih oznaka kojim je 31. ožujka u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom u to vozilo primio 14 stranih državljana koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku. Njih deset smjestio je unutrašnjost kamper vozila, a četvero u prtljažni prostor bez ventilacijskog sustava.

Pročitajte i ovo Objavljen europski Atlas migracija - 1 najnoviji podaci Hrvatska bilježi 700 posto više tražitelja azila: Pogledajte od kuda dolazi najveći broj zahtjeva

Osumnjičeni 25-godišnjak je strane državljane, za koje je utvrđeno da se radi o državljanima Turske, na nečovječan i ponižavajući način smjestio u prostor vozila te ih namjeravao prevesti do Italije, ali su ga u tome spriječili policijski službenici", izvijestila je karlovačka policija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Krijumčarenje ljudi Mladi Poljak u Hrvatskoj švercao Iračane: Policija objavila detalje

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 42-godišnjak služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata. Dojavio bi o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Tijekom postupanja policije prema zatečenim stranim državljanima, svi su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom, nakon čega su smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.

25-godišnji državljanin Bjelorusije i 42-godišnji državljanin Ukrajine su predani pritvorskom nadzorniku te su dovedeni u nadležno državno odvjetništvo uz kaznenu prijavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene