Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK POKRENUO ISTRAGU

Osveta sudske službenice: Zamjerili joj se, pa im pisala lažna dugovanja i ovrhe i slala ih na sud

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pokrenuta je istraga protiv sudske službenice zbog sumnje da je sačinjavala neistinita rješenja o ovrsi.

USKOK provodi istragu protiv žene za koju sumnjaju da je poznanicima s kojima nije bila u dobrim međuljudskim odnosima pisala neistinita rješenja o ovrsi, a ta je rješenja slala FINA-i. USKOK sumnja i da je okrivljenica u odnosu na dvoje od tih sedam osoba sačinila i neistinite pozive za ročište u koje je unijela lažne podatke da su te osobe pozvane kao tuženici na ročište. 

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti: 

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da je okrivljenica, u razdoblju od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021. u Zagrebu, kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu (dalje: OGSZ), u namjeri da pričini štetu poznanicima s kojima nije bila u dobrim međuljudskim odnosima, iskoristila činjenicu da su joj u sklopu njezinog radnog mjesta bili dostupni podaci iz raznih evidencija te je izvršila uvid u evidencije i utvrdila njihove osobne podatke.

Nakon toga je u odnosu na sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime OGSZ-a i u rješenja unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristojbi, kao i da se zbog neplaćanja sudskih pristojbi nalaže Financijskoj agenciji (FINA) provođenje ovrhe na njihovim novčanim sredstvima, iako je znala da te osobe nemaju neplaćenih financijskih obveza u vidu sudskih pristoji prema OGSZ-u odnosno Državnom proračunu.

Tako sačinjena neistinita rješenja okrivljenica je potom neovlašteno potpisala i ovjerila u ime drugih službenica Zemljišnoknjižnog odjela OGSZ-a i pečatom OGSZ-a te pečatom pravomoćnosti i ovršnosti OGSZ-a. Potom ih je poslala FINA-i na provođenje ovrhe.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni (Foto: AFP) dan kada je svijet stao "Ubili su ga jednim udarcem, to je stara metoda KGB-a": Cure nove informacije o smrti Navaljnog

Djelatnici FINA-e su, ne sumnjajući u njihovu istinitost, prenijeli ukupno 1.329,33 eura s računa četvero od tih sedam osoba na račun Državnog proračuna, dok za tri osobe nije došlo do prijenosa sredstava.

Osim toga se osnovano sumnja da je okrivljenica u odnosu na dvoje od tih sedam osoba sačinila i neistinite pozive za ročište u koje je unijela lažne podatke da su te osobe pozvane kao tuženici na ročište koje se treba održati kod OGSZ-a, iako je znala da te osobe nisu stranke u parničnom postupku na OGSZ-u", navodi se u priopćenju USKOK-a. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene