Ranko Ostojić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Ranko Ostojić (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije se u četvrtak pojavio na suđenju kojega je zbog klevete pokrenuo protiv Enimarka Ponjevića nakon tvrdnji da je naložio praćenje i prisluškivanje čelnika Mosta Bože Petrova, a policijski čelnici iz tog vremena odbacili su navode da im je Ostojić nezakonito naložio analitičku obradu Petrovljevih kontakata.


Bivši načelnik PNUSKOK-a Mario Bertina je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu istaknuo da ništa od tvrdnji Enimarka Ponjevića, direktora i savjetnika zaštitarske tvrtke General Security čije je usluge koristio Most, nije točno. Kazao je i da je nakon Ponjevićevih facebook objava na kolegiju u siječnju od svojih podređenih tražio objašnjenje jesu li poduzeli ikakvu radnju o kojoj nije obaviješten, a oni su potvrdili da nikakve obrade Bože Petrova nije bilo pa čak i da nije bio "kolateralno zakačen" u nekoj drugoj istrazi.

Naglasio je i da u MUP-u postoji stroga hijerarhija, ali i da svaki ministar unutarnjih poslova, uključujući i bivšeg ministra Ostojića, ne smije i ne može naložiti istragu, odnosno analitičku obradu neke osobe te da sigurno tvrdi da nisu "radili slučaj politička hobotnica prema Boži Petrovu".

Osvrnuo se i na anonimnu predstavku o ovom slučaju upućenu nadležnom saborskom odboru navodeći da je bila usmjerena izravno protiv njega, ali i ministra Ostojića te je cijeli slučaj nazvao pokušajem diskreditacije njega i Ostojića preko političkih pamfleta.

Bertina je naglasio i da "pritisak za otupljenje oštrice PNUSKOK-a" nije krenuo samo od Ponjevića te kazao da činjenica da se s njim poznaje obiteljski i privatno nije utjecala na njegov rad.

Bivši načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić kazao je kako je za slučaj saznao iz medija te da je zatražio obavijest od Bertine koji mu je rekao da nisu provedene nikakve aktivnosti. Naglasio je i da Ostojić nikako nije mogao biti nalogodavac navodnog praćenja i prisluškivanja Bože Petrova. "Ministar unutarnjih poslova lišen je bilo kakvih ovlasti da bilo što naređuje policiji u smislu kriminalističkih istraživanja. Neistiniti su navodi da bi Ostojić preko mene Bertini bilo što naložio, a što bi se odnosilo na analitički rad naveden u ovom slučaju", istaknuo je Bijelić.

Navode svojih podređenih potvrdio je i bivši glavni ravnatelj policije Vlado Dominić kazavši kako je bilo "nemoguće da ga je u službenoj komunikaciji Ostojić zaobišao i nešto naložio njemu podređenima" te da famoznu "anonimnu predstavku" o ovom slučaju zaprimljenu u Saboru nije vidio "niti je sada želi vidjeti".

Ponjević je prigovorio istinitosti Bertininog iskaza, navodeći da je prijatelj Ranka Ostojića te da je kao svjedok "nevjerodostojan" jer ne može svjedočiti "ukoliko je sudjelvao u navedenim radnjama".

Nakon Dominićeva iskaza postavio je pitanje je li kao bivši ravnatelj policije upoznat da su MUP-ov voditelj analitike i još dva djelatnika odbili poligrafsko vještačenje o tom slučaju, na što je Dominić rekao da o tome nema nikakvih saznanja.

Ostojić u tužbi traži da se Ponjevića kazni s 400 dnevnih dohodaka, a sporni su mu napisi na Facebooku u kojima ga se, kako tvrdi, diskreditira jer je o njemu, kao tadašnjem potpredsjedniku Vlade i ministru unutarnjih poslova, izrečen niz neistinitih tvrdnji.

Iduće ročište na kojem bi Ponjević trebao iznijeti svoju obranu zakazano je za 16. studenoga. (Hina)