Suspenzija Draženu Jeleniću produljena je na još tri mjeseca.

Galerija Dražen Jelenić Dražen Jelenić - 1 Nikica Gabrić i snimka +1 Nikica Gabrić

Nakon što je dan prije isteka tromjesečne suspenzije Vrhovni sud iz trećega puta potvrdio suspenziju bivšemu glavnome državnom odvjetniku Draženu Jeleniću, dan kasnije, 14. listopada, ta suspenzija mu je produljena za nova tri mjeseca. Na tu odluku Jelenić se ponovno može žaliti.

U međuvremenu nastavlja se stegovni postupak u kojemu se zahtjeva Jelenićev otkaz. Stegovni postupak pokrenula je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

Jelenić tvrdi kako je odluka da ga se udalji iz DORH-a zbog članstva u masonima diskriminatorna te navodi da je Europski sud za ljudska prava već dva puta u Italiji odlučivao u sličnim predmetima te našao da pripadanje masonima nije zapreka za obavljanje pravosudne dužnosti.

Jutarnji list navodi kako će danas na ročištu biti saslušan i oftamolog Nikica Gabrić, zapravo ključni svjedok čitave afere koja je na kraju dovela do Jelenićeve smjene s mjesta prvoga čovjeka Državnoga odvjetništva.

Podsjetimo, Gabrić je prijavio kako glavni urednik te vlasnica i jedan novinar portala 7dnevno ucjenjuju tražeći od njega novac kako ne bi objavili da je Jelenić i osnivač jedne masonske lože u Hrvatskoj.

Tada je javnost otkrila da je Jelenić član masonske lože, a on je morao podnijeti ostavku. 

Državnoodvjetničko vijeće pokrenulo je protiv Jelenića stegovni postupak te mu je odredilo mjeru suspenzije dok taj postupak traje, no u dva navrata tu mjeru je po Jelenićevoj žalbi najprije ukidao Vrhovni sud, a treći put, samo dan nakon isteka drugoga tromjesečja suspenzije Vrhovni sud je odbacio treću Jelenićevu žalbu te potvrdio odluku o suspenziji. U obje ukidne odluke Vrhovni sud je rekao kako je DOV manjkavo obrazložio odluke o suspenziji, no u zadnjoj odluci su naveli kako je suspenzija dobro obrazložena.

Ta pravomoćna odluka je, pak, dan kasnije 14. listopada postala nevažeća pa je DOV odredio novu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju