Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Film Višnje Starešine

Biskup Jure Bogdan uoči premijere filma o Stepincu: "On je bio simbol snage i otpora"

Biskup Jure Bogdan
Biskup Jure Bogdan DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Višnja Starešina, redateljica i scenaristica filma o Alojziju Stepincu Višnja Starešina, redateljica i scenaristica filma o Alojziju Stepincu Foto: DNEVNIK.hr Biskup Jure Bogdan i Ivana Petrović Biskup Jure Bogdan i Ivana Petrović Foto: DNEVNIK.hr Biskup Jure Bogdan Biskup Jure Bogdan Foto: DNEVNIK.hr Alojzije Stepinac - 3 Alojzije Stepinac - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Alojzije Stepinac - 2 Galerija 1/6 >>
Ususret 60. obljetnici smrti blaženog Alojzija Stepinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno je prikazan dokumentarni film o njegovu životu "Stepinac - kardinal i njegova savjest". Scenaristica i redateljica Višnja Starešina na njemu je radila 10 godina.

"Stepinac: Kardinal i njegova savjest" film je scenaristice i redateljice Višnje Starešine. Godinama je prikupljala građu i istraživala njega kao čovjeka i zagrebačkog nadbiskupa.

Pročitajte i ovo Agnieszka Holland "Zelena granica" Film o migrantima izazvao burne reakcije u Poljskoj koja se priprema za izbore Bradley Cooper - 1 Šminker se ispričao Golemi skandal zbog nosa Bradleyja Coppera! "Jedna trećerazredna glumica bavila se glupostima..."

"Film prati život kardinala Stepinca od početka do kraja i još malo poslije kraja. I to uvijek u kontekstu vremena, ne samo našem lokalnom već i globalnom kontekstu i najveće izazove s kojima se morao nositi. To su svakako izazov autoritarnog režima bivše kraljevine Jugoslavije, nacifašističkog režima NDH i komunističkog režima, Titovog režima“, kaže Starešina. Film donosi i priču o Renati, djevojčici kojoj je, kaže, obitelj stradala u holokaustu u NDH.

Uoči premijere razgovarali smo s vojnim ordinarijem, biskupom Jurom Bogdanom koji kaže da su ovakvi prikazi njegova života i Crkve jako važni.

"Ovakvi filmovi su važni jer nam približavaju djelo i život čovjeka", kaže Bogdan koji je i sam proučavao život Alojzija Stepinca.

"Već tamo '45. kad smo došli u novi sustav i kad su počeli žestoki progoni i pritisci na katoličku Crkvu, tu je na čelu Crkve, u narodu, bio Alojzije Stepinac sa čitavom ekipom biskupa i svećenika koji su ostali dosljedni u življenju svoje vjere. Mediji na zapadu bili su zaineresirani što se događa sa Stepincem", kaže Bogdan i dodaje kako su se mnogi laici, kardinali, uglednici i ustanove zauzimali za spas kardinala Stepinca.

Kardinal Stepinac je bio simbol snage i otpora u vrijeme komunizma, zaključuje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene