Ususret 60. obljetnici smrti blaženog Alojzija Stepinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno je prikazan dokumentarni film o njegovu životu "Stepinac - kardinal i njegova savjest". Scenaristica i redateljica Višnja Starešina na njemu je radila 10 godina.

Galerija


"Stepinac: Kardinal i njegova savjest" film je scenaristice i redateljice Višnje Starešine. Godinama je prikupljala građu i istraživala njega kao čovjeka i zagrebačkog nadbiskupa.

Vezani članci Bojana Gregorić Vejzović Bojana Gregorić Vejzović i Jan Kerekeš pridružiili se vilenjacima u potrazi za pravom čarolijom Ekipa filma Otac Svjetska premijera: Film "Otac" Srdana Golubovića ispraćen ovacijama u Berlinu

"Film prati život kardinala Stepinca od početka do kraja i još malo poslije kraja. I to uvijek u kontekstu vremena, ne samo našem lokalnom već i globalnom kontekstu i najveće izazove s kojima se morao nositi. To su svakako izazov autoritarnog režima bivše kraljevine Jugoslavije, nacifašističkog režima NDH i komunističkog režima, Titovog režima“, kaže Starešina. Film donosi i priču o Renati, djevojčici kojoj je, kaže, obitelj stradala u holokaustu u NDH.

Uoči premijere razgovarali smo s vojnim ordinarijem, biskupom Jurom Bogdanom koji kaže da su ovakvi prikazi njegova života i Crkve jako važni.

"Ovakvi filmovi su važni jer nam približavaju djelo i život čovjeka", kaže Bogdan koji je i sam proučavao život Alojzija Stepinca.

"Već tamo '45. kad smo došli u novi sustav i kad su počeli žestoki progoni i pritisci na katoličku Crkvu, tu je na čelu Crkve, u narodu, bio Alojzije Stepinac sa čitavom ekipom biskupa i svećenika koji su ostali dosljedni u življenju svoje vjere. Mediji na zapadu bili su zaineresirani što se događa sa Stepincem", kaže Bogdan i dodaje kako su se mnogi laici, kardinali, uglednici i ustanove zauzimali za spas kardinala Stepinca.

Kardinal Stepinac je bio simbol snage i otpora u vrijeme komunizma, zaključuje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr