U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 djece, a njihov rani razvoj je pred brojnim izazovima.


Prema posljednjim statistikama u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 djece. Ona su osobito osjetljiva odmah nakon rođenja i u ranom razvoju zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima.

Vezani članci Biljana Borzan (Foto: Dnevnik.hr) Biljana Borzan o izboru novih čelnih ljudi EU-a: "Iz šešira se izvukla osoba koja nema izborni legitimitet" Biljana Borzan (Foto: Ured Biljane Borzan) Borzan izabrana za potpredsjednicu europskih socijaldemokrata: ''Želim da se glas naših građana čuje kada se donose europske odluke''

U Osijeku je stoga održana humanitarna akcija 'Palčić gore', a u njoj je sudjelovala i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Akciju je pokrenuo Klub roditelja nedonoščadi Palčići s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku inkubatora i dodatne medicinske opreme namijenjenih zbrinjavanju tek rođenih beba.

2.000 balona za prijevremeno rođene bebe

Akcija je provedena u sklopu Sajma vjenčanja koji se već petu godinu za redom održava u Osijeku i tradicionalno surađuje s nacionalnom humanitarnom akcijom 'Palčić gore'. Tako se zastupnica Borzan, u sklopu VIP modne revije, našla i na modnoj pisti u vjenčanici.

Zastupnica Borzan brine o novorođenčadi i na europskoj razini. Aktivna je članica Europske fondacije za novorođenčad (EFCNI), organizacije koja okuplja različite zainteresirane aktere medu kojima je i 30ak zastupnika u EP, a cilj joj je jednak pristup zdravstvenim uslugama i kontinuiranoj zdravstvenoj, psihološkoj i financijskoj skrbi za prerano rođenu djecu i njihove obitelji. EFCNI je krovna organizacija koja obuhvaća i naš 'Palčić gore!'.

Kao dio borbe za prava onih koji se sami za sebe ne mogu izboriti, eurozastupnica Borzan postavila je pitanje Europskoj komisiji kojim je pozvala na jedinstven europski pristup brizi za novorođenčad. Premda je zdravstvo pod nadzorom država članica, nedavne statistike koje su objavljene upravo u Bijeloj knjizi Europske fondacije za novorođenčad pokazuju značajne razlike između istočnih i zapadnih članica EU.

Smrtnost novorođenčadi je skoro dva puta veća u državama koje su ušle u EU 2004. godine, a čak tri puta veća u Bugarskoj i Rumunjskoj nego što je u takozvanim starim državama članicama EU. Razlike su značajne i u broju prekida i uzroka prekida trudnoća.

'Unatoč tome EU gotovo i ne financira istraživanja na tu temu, niti projekte kojima bi se smanjile razlike. Premda su deklaracijom Vijeća Europe djeca prepoznata kao budućnost Europe te im je zajamčeno pravo na jednak pristup kvalitetnim i prilagođenim zdravstvenim uslugama, konkretne akcije sa europske razine izostaju', upozorila je zastupnica Borzan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook