SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan iz Strasbourga se javila u Dnevnik Nove TV gdje je komentirala izbor novih čelnih ljudi institucija Europske unije.

Galerija


"Kao što smo očekivali, stvari će se u zadnjim trenucima početi kretati užurbanim tempom. U početku pregovora su svi čvrsto držali svoje pozicije, a sada se dogodilo nešto što mi socijalisti-demokrati smatramo vrlo neobičnim. Iz šešira se izvukla osoba koja ne europskoj razini nema izborni legitimitet već je sada predložena kao neko alternativno rješenje. Spitzenkandidat pučana se pokazao kao nedovoljno dobar. Njega ne podržavaju čak ni svi pučani, a kamoli ostale političke opcije u parlamentu", kazala je Borzan.

Vezani članci Sinčić suspendiran u Europarlamentu - 4 Skinuo sako i počeo raskopčavati hlače. EP suspendirao Ivana Vilibora Sinčića: ''Spreman sam na sve, idemo do kraja'' Afera Janaf: Propadaju EU projekti - 1 Mogu li europski milijuni propasti zbog afere Janaf? Zbog sumnje u mito poništavaju se dva velika i važna natječaja

Podsjetimo, čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu europskih instituciija - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća izabran Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja predložena je Christine Lagarde, a za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je predsjednik Euroskog vijeća Donald Tusk.

Predloženu predsjednicu Europske komisije treba još potvrditi Europski parlament, koji će o tome glasovati na svojoj sljedećoj pleranoj sjednici od 15. do 18. srpnja. Ako u Parlamentu ne bi prošao prijedlog Europskog vijeća, mogao bi pasti u vodu cijeli paket.

Predsjednik Europskog vijeća je izabran i Charles Michel će preuzeti dužnost 1. prosinca, a Christina Lagarde trebala bi preuzeti dužnost u studenome kada istekne mandat Mariju Draghiju.