Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZGRADA U PAROMLINSKOJ

Bestijalna pljačka Bandiću pod nosom: "Jedino što još nisu uzeli je armatura iz zidova!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Meni nije jasno da zgrada koja se nalazi na tako atraktivnoj lokaciji može zjapiti napuštena. Ne znam kako gradonačelnik svako jutro dolazi na posao i ne vidi što mu se u susjedstvu nalazi", ispričao je za DNEVNIK.hr revoltirani čitatelj.

Nekadašnje sjedište Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici, tek stotinjak metara od zgrade Gradskog poglavarstva Zagreba, već duže vrijeme zjapi prazno. Banka je objekt prodala 2012. godine tadašnjoj Stipić grupi, danas tvrtki Konos Construction, te preselila u Miramarsku.

Pročitajte i ovo Gori zgrada u Valenciji - 1 Više je ozlijeđenih VIDEO/FOTO Drama u Valenciji, vatra guta zgradu od 14 katova: "Ovo je sablasno" Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Traje javno savjetovanje Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život?

Cijeli je kompleks danas nalik kulisi za neki niskobudžetni hororaczgrada se doslovno raspada, što zbog neodržavanja, što zbog noćnih (i dnevnih) pohoda lopova. Kako je za DNEVNIK.hr ispričao čitatelj (podaci poznati redakciji), gotovo svake noći iz zgrade odjekuju zvuci lomljenja i čupanja, a lopovi se ne libe s "poslom" nastaviti i danju.

Naša je ekipa obišla zgradu i snimila ulaz kroz koji se lopovi uvlače u objekt, a tom su nam prilikom i radnici potvrdili da se događaju krađe. Ističe da je stoga više puta u zadnjih nekoliko mjeseci zvao policiju, koja zaprimi prijavu, ali na teren ne izlaze svaki put. "Ako i izađu na teren, najčešće se samo provezu oko Zabe te uopće ne izlaze iz vozila. Kada vide policiju, lopovi se sakriju i čekaju da policija ode te se opet vrate svojim malim noćnim aktivnostima", kazuje nam čitatelj.

"Zadnjih mjesec dana postali su nepodnošljivi. Nebitno koje je doba dana ili noći, oni uredno zarađuju svoju 'dnevnicu'. Jedno vrijeme rezali su metal pilom. Pobrali su od metala što se pobrati dalo, iskreno, ne znam više što imaju odnijeti. Jedino što još nisu uzeli je armatura iz zidova.

Meni nije jasno da zgrada koja se nalazi na tako atraktivnoj lokaciji može zjapiti napuštena, a još mi je manje jasno da se dozvoli nekome da se tako uništava. Ne znam kako gradonačelnik svako jutro dolazi na posao i ne vidi što mu se u susjedstvu nalazi i što mu se događa pod nosom", navodi naš čitatelj. Poslao nam je i videosnimku, na kojoj se čuje i zvuk lomljenja koji dopire iz zgrade.

U zgradi je bio planiran šoping-centar s autobusnim terminalom i poslovnim objektima. Neslužbeno saznajemo kako radnika ondje doista ima, no ništa ne grade, već samo uklanjaju materijal iz unutrašnjosti zgrade. Na ploči koja je istaknuta uz zgradu navedeno je kako su ti radovi počeli još u rujnu 2016. godine. Naša je ekipa obišla zgradu i snimila ulaz kroz koji se lopovi uvlače u objekt, a tom su nam prilikom i radnici potvrdili da se događaju krađe.

Vlasnici planiraju novu zgradu, ali još ne znaju ni kada ni čemu će služiti

Tim smo povodom kontaktirali i tvrtku Konos Construction, ne bismo li saznali kakvi su njihovi planovi za ovo zdanje. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

Društvo Konos Construction d.o.o., kao vlasnik projekta 'Paromlinska', posjeduje svu potrebnu dokumentaciju kojom je regulirano pravo na rušenje postojeće građevine te Projekt uklanjanja građevine izrađen po ovlaštenom projektantu, nakon čega ćemo započeti s izgradnjom nove građevine komercijalne namjene, sukladno GUP-u Grada Zagreba.

Trenutno su u izradi tržišne studije koje će definirati konačnu namjenu građevine, a nakon čega ćemo pristupiti raspisivanju arhitektonsko-urbanističkog javnog natječaja koji će definirati i najbolje idejno rješenje buduće građevine.

Što se tiče rokova, zbog same procedure provedbe natječaja, očekujemo da ćemo do kraja 2017. g. imati konačno idejno rješenje i projektnu dokumentaciju kako bi mogli ishoditi potrebne dozvole i pokrenuti realizaciju projekta.

Vezano uz radove koje trenutno izvodimo, radi se o vršenju demontaže nekonstruktivnih elemenata građevine, prije svega namještaja i obloga te sanaciji šteta učinjenih prilikom provala i krađa dijelova građevine od strane nama nepoznatih počinitelja, budući je u posljednjih nekoliko godina unutar i na objektu počinjeno više kaznenih djela krađe zbog čega je društvo Konos Construction d.o.o. izloženo stalnoj devastaciji objekta od strane provalnika, čije djelovanje je više puta prijavljivano policiji.

Zgrada u Paromlinskoj, izgledno je, neće tako skoro prestati biti ruglo u strogom središtu grada, jer tek predstoji izrada idejnog rješenja i određivanje njezine buduće namjene. Nije ipak jasno zašto vlasnik, ako već kani na tome mjestu graditi novu građevinu, dotad ne ukloni ostatke stare? Ovako je bivša Zabina zgrada samo "švedski stol" za lopove. Kako ona sada izgleda te koji su putevi lopova, možete pogledati u našem videoprilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene