Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavio HALMED

Poznata farmaceutska tvrtka povlači lijek

Ilustracija
Ilustracija Foto: Vlado Kos/Cropix
Iz ljekarni se povlače četiri serije lijeka Rudakol zbog sumnje u neispravnost u kakvoći.

Tvrtka Belupo lijekovi i kozmetika d.d. i Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavili su da se povlači lijek Rudakol 200 mg tvrde kapsule s produljenim oslobađanjem. 

"Povlače se serije EMBCD3007A, EMBCD3001A, EMBCD3008A i EMBCD2035C predmetnog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni. Razlog povlačenja je sumnja u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacija tijekom ispitivanja stabilnosti za parametar oslobađanja djelatne tvari. Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za sigurnost pacijenata koji uzimaju ovaj lijek", objasnio je HALMED.

Pročitajte i ovo Olujno nevrijeme pogodilo Karlovac Nevrijeme izazvalo kaos VIDEO Tuča i poplave pogodile sjeverozapad Hrvatske: Auti zapeli u bujicama, uslijed požara došlo do više eksplozija - ozlijeđenog vatrogasca prevezli u KB Dubrava

Na hrvatskom tržištu dostupne su druge serije ovog lijeka koje nisu neispravne, pa povlačenje navedenih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s trenutačnom terapijom.

"Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije", zaključili su iz HALMED-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene