Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar o novom skandalu

Ispitani zapovjednik i časnica koja ga je prijavila za spolno uznemiravanje: "Ako se dokaže, očekujem najstrožu kaznu"

Novi detalji u slučaju spolnog zlostavljanja na vojnom učilištu o kojem je Dnevnik Nove TV prvi izvijestio. Ispitani su i vojni zapovjednik i časnica hrvatske vojske koja je iznijela ozbiljne optužbe na njegov račun. Pokažu li se točnima - ministar obrane očekuje strogu sankciju!

Daleko od očiju javnosti - ispitani su vojni zapovjednik i časnica hrvatske vojske, koja ga je prijavila za spolno uznemiravanje! Vojna policija zasad je završila svoj dio posla - slučaj je predan u ruke Općinskog državnog odvjetništva!

"Iz izvješća koja su nam bila dostupna to je išlo u tom pravcu. Ako joj se dokaže da je riječ o ozbiljnom postupku kao što je to bilo i prijavljeno, očekujem najstrožu kaznu", kaže ministar Mario Banožić, a na pitanje je li stegovni postupak pokrenut, odgovara: "Nije i neće biti dok se ne završe sve istražne radnje."

Sada treba prikupiti ključne dokaze, ispitati utemeljenost svih optužbi i što se to točno dogodilo prije dva tjedna.

Na Hrvatskom vojnom učilištu na kojem su oboje radili - potpuni muk. Bez komentara i prijavljeni brigadir. Poručuje da kao djelatna vojna osoba - ne smije istupati, ali ne potvrđuje je li angažirao odvjetnika. Ne istupa ni načelnik Glavnog stožera koji je, doznajemo, obavio neke razgovore. Hranjevo očitovanje o slučaju tražio je i ministar obrane! Banožić želi da se istraži je li s osobom koja je dugi niz godina u sustavu - ranije bilo problema.

"Uvijek bi se trebala promatrati geneza - kako je došlo do razvoja djelatne vojne osobe, kako se razvijao i je li bilo ikakvih pojava i to nam već može puno toga otkriti. Očekujem od načelnika GS da me izvijesti što se događalo i kakva je povijest djelatnih vojnih osoba koje se nalaze u višem časničkom činu", dodaje Banožić

Provjeravaju li sigurnosne službe i koliko često osobe koje su u zapovjednom kadru u vojsci i je li ih prošao brigadir s dugogodišnjim vojnim iskustvom koji je sada pod sumnjom - službenog odgovora nema. Profesor Gordan Akrap kaže kako se to radi prema potrebi.

"Od prve ulazne, pa poslije svake tri, četiri godine, ovisno kad koja ističe", pojašnjava Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Akrap smatra kako sada ne treba žuriti sa zaključcima!

"Sasvim sigurno se pokazuje puno puta, ukoliko se optužbe pokažu točnima, da oni koji su to napravili - će snositi određene postupke kad dođe pravomoćna presuda. Jer smo puno puta bili svjedoci da su se početne optužbe, koje su bile usmjerene prema određenim osobama pokazale neistinitima i netočnima u sudskom postupku", dodaje Akrap.

Prije nego spis dođe do vojnog suda - na potezu je tužiteljstvo!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene