Ana Komparić Devčić u Saboru
Ana Komparić Devčić u Saboru Foto: Patrik Macek

Saborska zastupnica Ana Komparić-Devčić više nije članica Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, potvrđeno je u srijedu iz tog saborskog kluba čijom strankom upravlja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Ana Komparić-Devčić pisano je obavijestila klub da prestaje biti njegova članica s utorkom, 7. siječnja, a razloge odlaska nije obrazložila, rekli su u klubu ne iznoseći nikakve pojedinosti, već za dodatne informacije upućuju na zastupnicu.

Vezani članci Sandra Perković svjedočila u slučaju Milana Bandića - 4 Bošnjaković o iskazu Sandre Perković: "Postoji kazneno djelo lažnog svjedočenja, nisam je gledao na sudu" Naplata parkiranja u Zagrebu, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Milan Bandić ponovno želi uvesti naplatu parkiranja u cijelom Zagrebu, HSLS pozvao stranke da se usprotive

Jedina dostupna, ali neslužbena informacija jest ta da je zastupnica svoju obavijest, odnosno e-mail poslala sa skijanja.

Komparić-Devčić u Hrvatski je sabor ušla na listi SDP-a, no nakon previranja u toj stranci prestala je biti njenom članicom koncem 2018. i nastavila djelovati kao nezavisna zastupnica, priključivši se Bandićevu Klubu.

Za Novi list izjavila je da je Bandićev klub napustila jer je priklonjen vladajućoj većini.

"Od početka sam jasno komunicirala da nisam dio saborske većine i da ću glasati prema savjesti, što sam i dokazala na svim glasanjima o ministrima, kao i na posljednjem glasanju o proračunu. Okolnosti u klubu su se promijenile u trenutku kada je klub podržao ministre i proračun i kad sam ostala usamljena u svojim stavovima. S obzirom na sve navedeno, smatram da je korektnije da izađem iz kluba i nastavim djelovati kao nezavisna zastupnica izvan kluba", rekla je zastupnica.

Bandićev klub ostao na deset zastupnika

Iako je Bandićeva stranka na izborima osvojila samo jedno zastupničko mjesto, u jedno je vrijeme njegov klub imao čak 13 zastupnika, a kroz njega je ukupno prošlo 14 zastupnika.

Ubrzo nakon izbora Bandić je pojačao klub sa četiri zastupnika manjina: zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, romske Veljko Kajtazi, albanske Ermina Lekaj Prljaskaj i češke Vladimir Bilek.

Potkraj studenoga prošle godine stranci je pristupio bivši HSU-ovac Kažimir Varda, ujedno jedini član kluba koji pripada i Bandićevoj stranci.

S liste Živog zida priključili su mu se Ivica Mišić, bivša HNS-ovka Marija Puh, bivši HSU-ovac Kažimir Varda te bivši SDP-ovci Milanka Opačić, Ana Komparić Devčić, Zdravko Ronko i Siniša Varga.

Početkom 2019. iz HSS-a je u Bandićev klub došao i Mladen Mađer.

U isto vrijeme klub je napustio zastupnik Reformista Darinko Dumbović, a krajem rujna i zastupnik mađarke manjine Robert Jankovics, koji je do tada bio predsjednik Kluba zastupnika. (Hina)