Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Balkon vam je malen i željeli biste ga nadograditi? Doznajemo što vam je potrebno i kako to učiniti na legalan način

Ilustracija - 5
Ilustracija - 5 Getty Images
Aktualno Galerija Bespravno izgrađeni balkon - 4 Bespravno izgrađeni balkon - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images Bespravno izgrađeni balkon - 2 Bespravno izgrađeni balkon - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: Getty Images +6 Balkon u Zagrebu - 2 Galerija 1/11 >>
Jedan zagrebački balkon domaće proizvodnje digao je veliku prašinu i privukao pažnju građana, medija, arhitekata. Ipak, iznenadit ćete se da je takvo nešto zapravo moguće napraviti i potpuno legalno. Evo kako.

Većina stanova u stambenim zgradama ima balkone, no neki ih nemaju, ili ih ima samo dio stanova na višim katovima, a ponekad na zgradama vidimo i one tzv. francuske balkone, koji imaju samo vrata i ogradu da ne ispadnete van.

Nekima su pak balkoni ili lođe premaleni, pa pokušavaju naći način da ih povećaju. I to je, naime, zaista moguće, pa čak i legalno i nije neuobičajeno, čak je moguće i kupiti gotove montažne balkone.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAKON O ODRŽAVANJU ZGRADA Upravitelju zgrade kazna od 5000 do 20.000 kn ako majstor ne dođe za tri sata? U pripremi novi zakon

No, kako balkone podići na postojeću zgradu, kako to napraviti na legalan način i koje su vam sve dozvole potrebne?

Ilustracija - 5 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Što je montažni balkon?

Montažni balkon je balkon postavljen na samostalnim nosećim stupovima uz fasadu zgrada. Relativno je jeftin način povećanja korisne površine stana, a njegova je gradnja brza i ne izlaže stanovnike zgrade dugotrajnim građevinskim radovima, građevinskoj buci, prašenju ili vibracijama, piše portal zgradonačelnik.hr

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga "Zgrada je zapuštena, radovi obavljeni bez našeg znanja": Imate pravo zamijeniti osobu koja troši vaš novac, provjerite kako

Ipak, ima i tu nešto gradnje. Montažni balkon mora obvezno imati neovisne betonirane temelje, njegova konstrukcija pričvršćuje se na dva ili četiri potporna stupa, a podupire se izravno na zid zgrade.

Takva nadogradnja kažu, nije neuobičajena, a balkoni se grade nevjerojatno brzo, no ostatak procesa nije tako jednostavan.

Ilustracija - 5 Balkon u Zagrebu - 1 (Foto: Čitatelj)

Propisi i pravila igre

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u slučaju dogradnje balkona ističe da je riječ o radovima "kojima se utječe na ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu te se njima ujedno mijenja i usklađenost te građevine s lokacijskim uvjetima u skladu s kojima je izgrađena".

Dakle, radi se o rekonstrukciji građevine za čije je izvođenje, sukladno članku 3. stavku 1. točki 28. Zakona o gradnji, potrebna građevinska dozvola.

Pročitajte i ovo Ilustracija nije nemoguće Kako smijeniti predstavnika stanara? Naizgled komplicirana situacija rješiva u šest koraka

Što sa suvlasnicima?

Naravno, o svemu se prije svega moraju izjasniti i suvlasnici u zgradi. No to nije odluka za koju će vam biti potreban potpis suvlasnika koji ukupno sudjeluju u suvlasništvu zgrade s 51 posto ukupne površine svih dijelova.

Ministarstvo napominje da se u slučaju dogradnje balkona radi o poslovima koji premašuju okvir redovitog upravljanja u stambenoj zgradi. U skladu s člankom 41. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, dogradnja balkona predstavlja izvanredne poslove za koje vam je potrebna suglasnost svih suvlasnika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene