Obavijesti Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Podstanar ste, a pokvario vam se bojler, perilica rublja ili frižider? Ne morate platiti popravak, ali postoji jedan uvjet

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Ako živite kao podstanar, a pokvario vam se bojler, perilica rublja ili frižider - pitanje je tko plaća popravak uređaja, vi ili osoba koja vam je iznajmila stan u kojem boravite. Zakon jasno definira obveze vlasnika stana prema kojima on plaća popravak, no postoji jedan uvjet.

Iznajmljeni stanovi najčešće su opremljeni osnovnim uređajima poput frižidera, bojlera ili perilice rublja.

Pročitajte i ovo Smještaj za mlade: Ilustracija - 2 Cijene više, satnica ista Eksploziju cijena na tržištu nekretnina najviše osjete studenti: "Moramo stvoriti aspekte stanovanja koji nisu komercijalni" Ilustracija Kaos u Beogradu Stigli Rusi i Ukrajinci, cijene stanova odletjele u nebo. Vlasnici tjeraju podstanare: "Nisam ni znala da su ga prodali..."

Dužnost je podstanara koristiti ih odgovorno. Dužnost je najmodavca održavati ih odnosno rješavati potrebne popravke ili zamjene uređaja.

Najmodavac je dužan održavati stan u funkcionalnom stanju kakav je dan u najam - održavati električne, vodovodne i kanalizacijske instalacije, ako kvar na njima nije nastao zbog grube nepažnje najmoprimca (podstanara).

Također, dužan je pokrivati troškove nužnih popravaka i zamjene kućanskih aparata, ako do njih nije došlo zbog nesavjesnog postupanja najmoprimca.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija - 3 (Foto: Getty Images)

Najmoprimac odgovara za sve kvarove i snosi troškove popravka svih kvarova u stanu u kojemu je podstanar koji su nastali njegovim ili nestručnim rukovanjem njegove obitelji, gostiju i prijatelja.

Najmoprimac je dužan koristiti se sa stanom i svime u njemu tako da ga čuva od oštećenja. Ne smije raditi značajne preinake u stanu i zajedničkim prostorijama i uređajima u zgradi bez prethodne pisane suglasnosti najmodavca. Snosit će troškove redovnog održavanja u stanu.

U slučaju hitnih intervencija najmodavac je dužan najmoprimcu nadoknaditi troškove izvršenih popravaka u slučajevima kad problemi koji su nastali nisu trpjeli odgađanje ili kad najmodavac nije izvršio popravke u primjerenom roku.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

Najmoprimac je odgovoran za redovito održavanje stana, a to može biti, primjerice, krečenje ili bušenje zidova kod postavljanja polica.

Ako najmodavac odbija održavati uređaje u radnom stanju, može se smatrati da je kvaliteta stana definirana ugovorom o najmu narušena i podstanar može zahtijevati smanjenje iznosa mjesečne najamnine.

Najmoprimac pri izlasku iz stana predaje stan u stanju u kojem ga je zatekao, ne računajući štetu nastalu redovitim korištenjem stana. Detalje je uvijek dobro definirati u ugovoru kako bi se izbjegli nesporazumi dviju strana.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Prava i obveze najmodavca i najmoprimca definiraju Zakon o najmu stanova i Zakon o obveznim odnosima.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene