Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Što učiniti u slučaju hitnih intervencija u stanu, a podstanar ste? Na što imate pravo ako vam se pokvari kućanski uređaj?

Ilustracija
Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Živite kao podstanar, a pokvarila vam se perilica za rublje ili hladnjak i sada niste sigurni tko treba platiti odštetu i popravak, vi ili stanodavac? Što napraviti u slučaju hitnih intervencija, tko podmiruje trošak? Zakon jasno definira obveze vlasnika stana prema kojima on plaća popravak, no postoji jedan uvjet.

Stanovi koji se iznajmljuju najčešće su opremljeni osnovnim uređajima poput hladnjaka, bojlera, televizora ili perilice rublja. No što kada se neki od tih uređaja pokvari, tko ga treba popraviti?

Pročitajte i ovo Nakon razvoda Imaš pravo, ostvari ga Razvodite se, a nemate financijskih sredstava za život: U kojim slučajevima možete od bivšeg partnera zatražiti uzdržavanje Slika nije dostupna SVE NA JEDNOM MJESTU Potpisali ste ugovor o najmu? Pogledajte koliko poreza morate platiti te koja su prava najmodavca i najmoprimca

Prava i obveze najmodavca i najmoprimca definiraju Zakon o najmu stanova i Zakon o obveznim odnosima.

Prije svega, dužnost je podstanara koristiti uređaje odgovorno, a dužnost je najmodavca održavati ih odnosno rješavati potrebne popravke ili zamjene uređaja.

Najmodavac je dužan održavati stan u funkcionalnom stanju, održavati električne, vodovodne i kanalizacijske instalacije, ako kvar na njima nije nastao zbog grube nepažnje podstanara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požurite na pumpu Vlada donijela odluku: Od utorka rastu cijene goriva

I zbog toga u slučaju kvara on je dužan pokrivati troškove nužnih popravaka i zamjene kućanskih aparata, ako do njih nije došlo zbog nesavjesnog postupanja najmoprimca.

Ako je do njih došlo podstanarskom greškom ili nestručnim rukovanjem, onda je on odgovoran za popravak. 

Podstanar je dužan koristiti se stanom tako da ga čuva od oštećenja. Ne smije raditi značajne preinake u stanu i zajedničkim prostorijama i uređajima u zgradi bez pisane suglasnosti najmodavca.

Pročitajte i ovo Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

Pročitajte i ovo Sara i Bob Bull Okomili se na njega Milijarder otkrio da je drugi put bankrotirao: "Na monstruozan način upao sam u dugove od 850 milijuna eura"

U slučaju hitnih intervencija najmodavac je dužan najmoprimcu nadoknaditi troškove izvršenih popravaka u slučajevima kad problemi koji su nastali nisu trpjeli odgađanje ili kad najmodavac nije izvršio popravke u primjerenom roku.

Najmoprimac pri izlasku iz stana predaje stan u stanju u kojem ga je zatekao, ne računajući štetu nastalu redovitim korištenjem stana.

 

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene