Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije nemoguće

Kako smijeniti predstavnika stanara? Naizgled komplicirana situacija rješiva u šest koraka

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Niste zadovoljni time kako radi predstavnik stanara, ali niste sigurni kako ga smijeniti? U Hrvatskoj udruzi stanara i suvlasnika zgrada kažu da je to gotovo pa uobičajena situacija te da je prema njihovim podacima više od 50 posto građana nezadovoljno radom predstavnika suvlasnika u svojoj zgradi.

Unatoč visokom broju nezadovoljnih susjeda, inicijative da se smijeni loše predstavnike suvlasnika u stambenim zgradama gotovo da i ne postoje, trome su ili se pokažu kompliciranima.

Kako ne biste imali "vječitog predstavnika suvlasnika", evo nekoliko koraka koje je potrebno poduzeti:

  1. Od tvrtke koja je upravitelj zgrade, bilo da je riječ o tvrtki kojoj je vlasnik grad (poput zagrebačkog GSKG-a) ili neke privatne tvrtke s kojom je vaša zgrada ranije sklopila ugovor, potrebno je zatražiti popis svih suvlasnika zgrade s napisanom kvadraturom njihova stana.
  2. Ovaj dokument u obliku tablice trebao bi imati jedan stupac za potpis suvlasnika. S tim dokumentom najbolje se osobno uputiti od stana do stana.
  3. Potrebno je skupiti potpise vlasnika stanova čiji stanovi u kvadraturi zbrojeni zajedno iznose više od 50 posto ukupne površine zgrade. Važno je naglasiti da se ne skuplja 50 posto potpisa stanara, već 50 posto plus jedan kvadrat ukupne površine zgrade. Ova tablica stoga treba sadržavati kvadraturu stana svakog suvlasnika. Kad dođete do 50 % + 1, imate dovoljno.
  4. Dokument treba u svojem uvodu, ako želite, sadržavati kratko obrazloženje za smjenu predstavnika i obavezno ime osobe koju ćete predložiti za novog predstavnika suvlasnika, jer vi zapravo skupljate potpise za njegovo imenovanje.
  5. Kad skupite dovoljan broj "kvadrata" i potpisa, dokument nosite natrag tvrtki koja je upravitelj zgrade.
  6. Upravitelj će vas zatim upoznati sa svim pravima i obvezama te ćete uz dokumentaciju dobiti na upravljanje i pečat zgrade. Ako je on glasio na ime prethodnog suvlasnika, bit će potrebno izraditi novi.

Pročitajte i ovo Stambena zgrada u Münchenu NAJSKUPLJE NEKRETNINE Cijene stanova u Europi odletjele u nebo: Pogledajte koliko košta kvadrat u jednom od omiljenih gradova za Hrvate

Pročitajte i ovo Ulica u Slavoniji - 1 Žele zadržati mlade Cijene nekretnina u gradovima divljaju, a ova obitelj kuću je kupila za 15.000 kuna: Od općine su dobili i novac za obnovu

U velikim zgradama s puno stanova ovaj se proces često može činiti nemogućim. Teško je pobuditi interes suvlasnika, nezainteresirani su ili ne dolaze na sastanke, mnogi se niti ne poznaju, ne žive u stanu ili su im u stanu podstanari bez prava potpisa.

Zbog svega toga često odluke za zgradu donosi sam upravitelj jer "nitko drugi neće".

Najbolje je stoga kratko unaprijed pripremiti razlog za smjenu, ime osobe koja se predlaže za novog predstavnika i krenuti polako od stana do stana po potpise. Ne bi trebalo biti teško jer u vašoj zgradi vrlo vjerojatno, kako se dosad pokazalo, postoji većina koja misli isto kao i vi i samo ju je potrebno "pokrenuti".

Također ne bi trebalo biti teško preuzeti ulogu predstavnika suvlasnika koju "nitko neće" jer, ako pogledate kako je to do sada radio vaš predstavnik, možete samo biti bolji od njega. 

Pročitajte i ovo Vikendica - 2 tabu-tema Hoće li vlast uvesti porez na nekretnine? "Definitivno se može razgovarati o tome, ali samo pod jednim uvjetom"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve na jednom mjestu Trebate uporabnu dozvolu za nekretninu? Doznajemo kako što prije do potrebnog dokumenta

Koji su zadaci predstavnika suvlasnika?

Predstavnik predstavlja suvlasnike prema upravitelju i prema trećim osobama. Predlaže iznos pričuve i upravlja njome, vodi dokumente vezane za, primjerice, etažiranje, ugradnju razdjelnika i vodomjera, energetsku obnovu, a svojim potpisom uređuje i sve ostale redovite poslove, poput održavanja i čišćenja zgrade, uređenja okoliša, smetlarnika i sl.

Za svoj rad predstavnik dobiva naknadu koja se sastoji od postotka iz prikupljene pričuve ili drugačije ako tako piše u međuvlasničkom ugovoru stanara.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene