Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Auto vijećnika Kosa u zrak dignuo plaćenik?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je potvrdila da je jedna osoba, koju se sumnjiči za eksploziju, uhićena te da se nad njom u Policijskoj postaji Poreč provodi kriminalistička obrada.

Policija još istražuje sve okolnosti zbog kojih je u četvrtak dvadesetak minuta poslije ponoći na parkiralištu iza zgrade porečke gradske uprave eksplodirala bomba podmetnuta pod Golf V člana porečkog Poglavarstva, istaknutog IDS-ovca i građevinskog poduzetnika Ede Kosa, pa za sada ne želi iznositi bilo kakve detalje.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Poreču - 2 Snažan vjetar i kiša FOTO/VIDEO Pogledajte timelapse nevremena koje je poharalo Poreč: "Sve je došlo u sekundi, počeli smo panično trčati prema autu" Najprestižnije vinsko natjecanje u Istri - 4 Svjetska atrakcija Poreč domaćin prestižnog natjecanja: "Boja, aroma i okus - tri su komponente koje se moraju savršeno spakirati u jednu čašu"

No, potvrdili su da je jedna osoba, koju se sumnjiči za eksploziju, uhićena te da se nad njom u Policijskoj postaji Poreč provodi kriminalistička obrada. Jutarnji list neslužbeno doznaje da je samo sat vremena nakon eksplozije u tunelu Učka uhićen Miro Đurić (36), poznatiji pod nadimkom Bombaš, iz Ivanovca Gorjanskih nedaleko od Đakova. Njega je policija navodno zatekla u Audiju A6 osječkih registarskih oznaka.

Miro Đurić Bombaš ima, kako doznajemo, podeblji kriminalistički dosje, a veći je dio svog života proveo u zatvoru (i nedavno je pušten iz zatvora u Mađarskoj u kojem je odležao pet godina). U Đurićevu kriminalističkom dosjeu ima reketarenja, dilanja novca, razbojništva, ali i ubojstvo, a oni koji ga poznaju kažu da je zapravo klasičan plaćenik i izvršitelj tuđih naloga. Surađuje ili je surađivao s kriminalnim miljeom iz gotovo cijele Hrvatske, a posebno je dobar s albanskim podzemljem u našoj zemlji.

Sasvim je, dakle, izvjesno da je Đuriću netko platio za podmetanje eksploziva, a Edo Kos i on nisu imali nikakve direktne veze. Krim obrada će, nadajmo se, pokazati tko je nalogodavac toga gnusnog čina i je li u ovom slučaju riječ o političkom obračunu ili obračunu građevinskih lobija i građevinske mafije koja bi željela imati svoj dio građevinskog kolača u Poreču, najrazvijenijem i jednom od najatraktivnijih turističkih područja.

Inače, policija ne provodi, kako se spekuliralo u nekim medijima, nikakve izvide protiv Ede Kosa zbog gospodarskog kriminala, ali neki neslužbeni izvori govore da se Kosom i njegovim poslovima ipak bavi Uskok.

Kos: Nisam konkurent ni jednom građevinskom lobiju

'Mislim da se ne može dogoditi baš svakome da nekoga ovako pokušaju ubiti, no najgore je što si ne mogu složiti kockice u glavi, ne vidim motiv', kaže Kos, koji je odlučno demantirao mogućnost da je riječ o građevinskoj mafiji.

'Ne vidim tko je ta građevinska mafija u Poreču. Prijašnje Gradsko poglavarstvo je 2001. godine donijelo prostorni plan i on se u našem sazivu neće mijenjati, pogotovo zato što je zasigurno jedan od nakvalitetnijih u cijeloj državi, a to će vam potvrditi i u Ministarstvu', kaže Kos i dodaje da Poreč ima program mjera koji je prošle godine u prosincu donesen za sljedeće četiri godine.

Istaknuo je da porečko Poglavarstvo ni jednom privrednom subjektu u Poreču, pa ni Draženu Golemoviću koji je privredni subjekt kao i svaki drugi, ne priječi da se razvija.

'Nisam konkurent ni jednom građevinskom lobiju', ustvrdio je Kos i dodao da su u devet godna, tj. u mandatu gradonačelnika Ljube Kosića, Josipa Marasa i Edija Štipanića, njegove dvije tvrtke IGP, u kojima ima sedam zaposlenih, i Arhetip 21, u kojoj ima 50-postotno suvlasništvo, izgradile samo pet stanova za prodaju. 'IGP se nije javio ni na jedan natječaj u Gradu; u principu, ja radim za treće osobe', dodao je Kos.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene