Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve u skladu s Ustavom

Bauk: Događaji u Vukovaru politički su motivirani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar uprave Arsen Bauk smatra da je današnje uklanjanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru politički motivirano.

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je kako je postavljanje dvojezičnih natpisa na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu s ranijim najavama i dogovorima te da današnja zbivanja u Vukovaru imaju političke motive.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže i ostavke Ozlijeđeni je branitelj stabilno, vukovarski Stožer će tužiti policiju Slika nije dostupna Policija traži počinitelje Vukovar: Ponovno skinuta dvojezična ploča sa zgrade HZZ-a

'S obzirom na to da je još 2009. godine Gradsko vijeće Vukovara glasovima HDZ-a, HSP-a, a također i SDSS-a, kao tadašnjeg koalicijskog partnera, uvelo dvojezičnost de facto u Statut grada Vukovara, onda držim da sve ovo što se sada događa na neki način ima političke motive', rekao je ministar Bauk novinarima na trajektu, na povratku s otoka Brača.

>> VIDEO Prosvjednici u Vukovaru čekićima porušili postavljene ploče s dvojezičnim natpisom

>> Pupovac: Očito neki ne mogu prihvatiti ono što je zakonom zajamčeno

On vjeruje kako će u sljedećim danima i tjednima 'biti dovoljno vremena za političku raspravu' u vezi postavljanja dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

Podsjetivši kako su dvojezični natpisi postavljeni 'tek na nekoliko mjesta', ministar Bauk je kazao da se primjena odredbi Ustavnog zakona uvodi postupno i u skladu s popisom stanovništva 2011. godine, po kojem Srbi čine 33,3 posto ukupnog pučanstva Vukovara.

'Gradsko vijeće može u Statutu određene dijelove grada i određene tzv. funkcionalne dijelove zakona isključiti od primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, primjerice tamo gdje je pripadnika srpske manjine u manjem broju, a vjerujem da se zna koji su to dijelovi grada. A također i za određene stvari, primjerice nazive ulica, može se u tom dijelu izuzeti od primjene', istaknuo je ministar Bauk, dodavši kako to mora biti u skladu s Ustavom.

Ministar očekuje da će Gradsko vijeće Vukovara dati svoj doprinos da se postupi, kako se izrazio, na jedan primjeren način i 'uvede ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćirilice na način kako to odgovara trenutku i svemu onome što je Vukovar prošao'.

Ministra Bauka jutros u Pučišćima novinari su pitali o današnjem početku postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru i on je tad rekao da će izjavu dati nakon što se o zbivanjima u tom gradu detaljnije informira. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene