Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON TRI DESETLJEĆA

Kako će izgledati stanovanje u Hrvatskoj? Uskoro se mijenjaju neka pravila

Ilustracija - 3
Ilustracija - 3 Foto: Getty Images
U izradi je stambena strategija Republike Hrvatske do 2030. godine koja bi trebala dugoročno sagledati problematiku stanovanja u Hrvatskoj, doznaje DNEVNIK.hr, a radi se i na izmjenama i dopunama Zakona o najmu.

Premda je pravo na stanovanje temeljna ljudska potreba, a ne luksuz, priuštivost stanovanja u Hrvatskoj postaje sve veći problem. Sustavne strategije stambenog zbrinjavanja nema već nekoliko desetljeća, a država se samo čvrsto drži propagiranja vlasništva i parcijalnih mjera iako mnogi stručnjaci upozoravaju da to dodatno podiže ionako nerealno visoke cijene nekretnina.

Da Hrvatska treba iz korijena redefinirati stambenu politiku i povezati je s gospodarskom, demografskom i socijalnom politikom, često upozorava pučka pravobraniteljica, koja i u svojim izvješćima govori o pravu na adekvatno stanovanje. Koliko je Hrvatskoj nužna održiva i pravednija stambena politika koja nudi raznolike oblike priuštivog stanovanja i odgovara na stvarne potrebe građana, pokazalo je i istraživanje Prava na grad, vodeće organizacije za stambena prava u Hrvatskoj, a iz kojeg su proizašle i preporuke za oblikovanje stambenih politika.

Pročitajte i ovo Cijene stanova sve skuplje - 2 ''DOME, SLATKI DOME'' Čudnovata mjera, košta, a ne pomaže: Vladine subvencije dižu cijene stanova, upozoravaju i HNB i Ekonomski institut

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 POTREBA, A NE LUKSUZ Dome, slatki dome: Do stana bez kredita? Može se, ali u Hrvatskoj je to i dalje gotovo pa znanstvena fantastika

''Pravo na adekvatno stanovanje podrazumijeva dom kao temelj stabilnosti i sigurnosti pojedinca i obitelji, okosnicu društvenog i emocionalnog života, ali sve češće i radno mjesto, a koliko je važan postalo je posebno jasno za vrijeme epidemije. To pravo odnosi se i na osiguranje zaštite od nezakonitih deložacija, a povezano je i s dostupnošću zdravstveno ispravne vode za ljudsku potrošnju te s pristupom sustavu odvodnje te energiji. Ono ne znači obvezu države da svakome dodijeli stan ili kuću, već se radi o obvezi osmišljavanja mjera kojima se pomaže u osiguranju dostojnog stanovanja, uključujući i subvencije i olakšice, dostupnost infrastrukture i slično na nediskriminatoran način te kako bi se preveniralo beskućništvo'', istaknula je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Važan element u tom procesu predstavlja stambena strategija koju Hrvatska još uvijek nema, ali mogla bi biti dobra vijest da se na njoj napokon radi. Neće valjda doći do prigodnog zastoja s obzirom na promjenu čelnoga čovjeka.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 4 (Foto: Getty Images)

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za DNEVNIK.hr kazali su da je u izradi stambena strategija Republike Hrvatske do 2030. godine koja bi trebala dugoročno sagledati problematiku stanovanja u Hrvatskoj.

''Izrađena je Analiza stanja stambenog fonda u Hrvatskoj koja je dio aktivnosti u izradi Strategije. U tijeku su pripremne aktivnosti na području stanovanja za potrebe daljnjeg rada i razvoja stambene politike, a u vezi s dokumentom Nacionalne razvojne strategije do 2030. u kojem je uvedena nadležnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da izradi ovaj strateški dokument. U planu za ovu godinu je i izrada Analize sustava stanovanja članica Europske unije, Analize sustava stanovanja i stambenog fonda u odnosu na popis stanovništva u Hrvatskoj, Izrada smjernica i potrebnog sadržaja Plana sustava i modela stanovanja te Izrada Plana sustava i modela stanovanja u Hrvatskoj'', najavili su iz resornog ministarstva.

Pročitajte i ovo Cijene stanova sve skuplje - 3 PROBLEMATIČNI FENOMEN Hoće li još rasti cijene nekretnina u Hrvatskoj? Mnogi se teško rješavaju "optimizma susjeda"

U tijeku je i izrada izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova u tijeku. Provedeno je javno savjetovanje, no s obzirom na to da je izrada izmjena Zakona u tijeku, iz Ministarstva nisu htjeli iznositi konkretne informacije vezane za rješavanje te tematike: ''No možemo najaviti kako će se u izmjenama Zakona urediti novi rok u kojem će vlasnici stanova doći u posjed svojih nekretnina, a jedna je od predloženih mjera i naknada razlike najamnine vlasnicima u prijelaznom periodu te adekvatno stambeno zbrinjavanje zaštićenih najmoprimaca, primjerice, subvencioniranjem najamnine za zamjenske stanove, smještajem u domove za starije i kupnjom vlastitih stanova.''

Ilustracija - 3 Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)

''Zakon o najmu je zastario''

Radni prijedlog Zakona uskoro će biti dostavljen radnoj skupini radi usuglašavanja. Bit će važno vidjeti na koji način će se pažnja posvetiti podstanarstvu s obzirom na to da se ono ne prepoznaje kao relevantan i dovoljno zastupljen oblik stanovanja, a regulacija podstanarskih statusa u potpunosti je zanemarena.

A riječ je o jednoj od ključnih skupina, za koje se pokazalo da su posebno zapostavljene u postojećim mjerama stambenih politika. Uz njih su tu i mladi koji žive u roditeljskom domu, vlasnici s kreditom koji su stambeni prostor kupili isključivo iznosom kredita i oni koji žive u imovini supružnika i/ili njihovih roditelja, a riječ je pretežno o ženama.

Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images

''Zakon o najmu stanova zastario je i ne prati potrebe najmoprimaca i probleme s kojima se suočavaju. Potrebno je regulirati podstanarski status, što znači povećanje sigurnosti i standarda stanovanja, osigurati stambenu zaštitu za hitne situacije razvojem privremenih i povremenih tipova smještaja za pojedince u riziku od beskućništva, žene žrtve nasilja, izbjeglice i Rome. Potrebno je razvijati zadružno stanovanje i civilno-javna partnerstva, ulagati u izgradnju priuštivih najamnih stanova u javnom vlasništvu, raditi na informiranju o stambenim pravima te ulagati u razvoj upravljačkih mehanizama u sektoru stanovanja u jedinicama lokalne samouprave'', neke su od ključnih preporuka proizašlih iz istraživanja Prava na grad o stambenim statusima, strukturi vlasništva i stambenim potrebama za različite društvene skupine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODACI DZS-A i EUROSTATA U godinu dana podivljale cijene nekretnina u Hrvatskoj: Pogledajte u kojim su zemljama kvadrati pojeftinili

Na tom su tragu i preporuke pučke pravobraniteljice, a iako velikog problema s cijenom stanovanja i siromaštva koje takva cijena prouzrokuje nisu lišene ni druge europske države, primjera dobre prakse iz svijeta iz kojih bi Hrvatska mogla učiti ne nedostaje.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene