Paketići sintetičke marihuane (Foto: AFP)
Paketići sintetičke marihuane (Foto: AFP) Foto: Afp

Nakon što je šestero djece zbog posljedica konzumacije tzv. osvježivača zraka završilo u bolnici u teškom stanju, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju u KBC-u Osijek Katarina Dodig Ćurković apelira na roditelje da obrate više pozornosti na to što im rade djeca i tko su im prijatelji, da djeci objasne kako "nije 'cool' s 13 godina imati cigaretu ili alkohol", da ne trebaju uzimati sve što im se ponudi kako bi bili prihvaćeni u društvu u kojem se nalaze


Liječnici i policija upozoravaju kako se takva sintetska ulična droga legalno prodaje u pakiranjima aromatskih trava, otkud i naziv "osvježivači zraka" ili "herbal mix". Paketići su raznih dizajna i naziva, poput Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super i drugi.

Vezani članci Ecstasy, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Kod dvojca na Pagu pronašli ecstasy i amfetamine, priveden 22-godišnjak i maloljetna osoba Uhićen Crnogorac s 1,3 kg heroina i 1,8 kg marihuane Crnogorac u Zadru dilao drogu: U njegovu domu pronađeno više od kilograma heroina

Zbog posljedica izazvanih konzumacijom (pušenjem) droga u "osvježivačima zraka", u osječki je KBC-u u samo tjedan dana primljeno šestero maloljetnika u dobi od 13,5 do 17 godina, izvijestili su u četvrtak iz te bolnice te upozorili kako konzumacija droge na takav način može biti i opasna po život.

Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Katarina Dodig Ćurković ističe kako su djeca zaprimljena s različitim kliničkim slikama i simptomima, među kojima su nekotrolirano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni tlak, uznemirenost, halucinacije, osjećaj da će ih netko napasti.

Upozorila je kako maloljetnici ponekad, uz "osvježivače zraka", znaju uzeti i neku drugu drogu te u takvim situacijama potencijalno svi mogu biti životno ugroženi ako na vrijeme ne dobiju medicinsku pomoć. Podsjetila je, naime, na slučaj 14-godišnjeg dječaka u Zagrebu koji je prošle godine umro.

To nije "osvježivač zraka", nego droga

Napomenula je kako "osvježivači zraka" sadrže, uz ostalo, derivate THC-a, odnosno kemijski izmijenjen i znatno pojačan ekstrakt marihuane, te istaknula kako stoga nije riječ o osvježivaču, nego o drogi, pri čemu problem predstavlja to što su takve supstance jeftine i dostupne maloljetnicima, a do informacija o njima dolaze i preko društvenih mreža, izvan dohvata roditeljskog nadzora.

Dodig Ćurković upozorava i na slučajeve kada je netko od starijih članova obitelji višegodišnji konzument nekih psihoaktivnih tvari.

Smatra kako se o korištenju "osvježivača zraka" dosta govorilo u početku, kada se taj problem pojavio, ali da je s vremenom to palo u zaborav, iako drži su se dobne granice korisnika takvih supstanci značajno spustile. (Hina/N.C.)