Ugostitelje i hotelijere u samoj špici sezone razljutio je apel ministra turizma Garija Cappellija. Naime, on traži da se radnicima u turizmu povećaju plaće za minimalno 20 posto. Poslodavci su ljutiti jer radnike teško pronalaze, a za tolika povećanja plaća, kažu, država je preskupa.

Galerija


Posao, zarada, a samim time i bezbriižniji život Marija Galića iz Vukovara su još 2004. godine privukli u Dubrovnik. Iako kao konobar radi isključivo sezonski, zaradom i kvalitetom života je, kaže, zadovoljan. "Uvjeti su mi super znači odlične su plaće, veće nego u ostatku Hrvatske. Smještaj, živim kao podstanar ali mi je dobro", kaže on.

Vezani članci Župan Danijel Marušić o isplati zaostalih plaća radnicima Đure Đakovića (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Brodsko-posavski župan najavio rješenje za plaću radnika Đure Đakovića koji su u štrajku Dubravko Jagić (Foto: Dnevnik.hr) Sastanak u Ministarstvu rada sa sindikatima policije: ''Razgovori se nastavljaju u sljedeću srijedu, tražit ćemo povećanje koeficijenta''

Bolje bi živio da mu je plaća veća. Povećanje plaća od ugostitelja i hotelijera traži resorni ministar Gari Cappelli. "U svakom slučaju ntvrdim da povećanje od 20 posto bi trebalo biti kako bi dali signal svima da ostanu", ističe ministar Capelli.

Prosječna primanja turističkih djelatnika u Hrvatskoj iznose oko 5145 kuna. Poslodavci bi rado dali više radnicima, ali previše im uzima država. "Ako bi država utjecala na smanjenje stope PDV-a, kamatne stope i razne parafiskalne namete prostora za napredak bi bilo", kaže Ivan Sarajlić, glasnogovornik hotelske kuće.

Kako bi zadržali dobre radnike koje je teško pronaći, nude sve što mogu. "Ono što je osnovna prednost što su plaće u našoj kompaniji veće od prosjeka u turističkom sektoru u Hrvatskoj, a ono što je prednost što naši hoteli rade tokom cijele godine", dodaje Sarajlić.

Cjelogodišnji posao u Opatiji je pronašao i Mate Rajčić. Zbog posla se preselio iz rodne Pule. "Ja sam došao kao student još raditi prije ljeta i na kraju sam se zadržao svakako uvijek ima prostora za napredak tako je bilo i kod mene tako da ne mogu se žaliti", kaže Rajčić.

Iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika govore kako bi prostor za rast plaća postojao ukoliko bi se bitno promijenili uvjeti poslovanja i tvrde kako se o povećanju plaća može govoriti tek nakon promjene poslovne klime i poreza.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr