Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O otkriću NASA-e

Hrvatski astronomi: "Autori SF-a o ovome su pisali još prije 30 godina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski astronomi Ante Radonić i Korado Korljević u otkriću NASA-e ne vide ništa novo. Za DNEVNIK.hr kazali su kako ono što je NASA prezentirala poznato već deset godina.

NASA je jučer objavila kako na satelitima Saturna i Jupitera postoje uvjeti za život. Iako su poručili kako je riječ o velikom danu za znanost, hrvatski astronomi ne dijele njihovo oduševljenje te ističu kako na konferenciji NASA-e jučer nismo čuli ništa novo.

Pročitajte i ovo Svemirska utrka Problematično pitanje Astronom o zahuktaloj svemirskoj utrci: "Slijedi slanje ljudi na Mjesec, a potom na dosad neosvojiv planet Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina!

"Sve je to već godinama poznato, samo su sada napravljeni novi znanstveni radovi koji potkrjepljuju te tvrdnje. Ništa se bitno nije promijenilo u odnosu na ono što smo znali prošlih godina. Sada je potvrđeno, iako ne sa stopostotnom sigurnošću, da na Jupiterovom mjesecu Europa postoje gejziri gdje izlazi vodena para kao i da ispod ledene kore postoji jedan veliki ocean", kaže popularizator znanosti Ante Radonić i donedavni ravnatelj planetarija u Tehničkom muzeju.

Ističe kako je NASA jučer tek djelomično potvrdila ono u što se godinama sumnjalo.

"Potvrđeno je da na Saturnovom mjesecu Enceladusu također postoji mogućnost da na dnu oceana ispod samog mjeseca postoje termalni izvori koji omogućuju stvaranje minerala i spojeva koji bi mogli biti važni za formiranje primitivnog života. Isti izvori ujedno osiguravaju toplinu da taj ocean može biti skriven ispod ledene kore. Sve se to prije sumnjalo, a sada je još više potvrđeno iako ne postoji mogućnost da se to direktno dokaže", kaže Radonić.

"Nismo čuli ništa novo"

S njim se slaže i astronom Korado Korljević koji također kaže kako za ono što je NASA jučer prezentirala znamo već deset godina.

"U NASA-i su ponekad zbilja čudni. Treba imati na umu da NASA predstavlja državna administraciju te se ne zna kakva je prava situacija unutar njihovih struktura. Oni su trenutno u čudnoj situaciji. Neće im se smanjiti sredstva, ali doći će do unutarnje preraspodjele. Možda je jedan dio NASA-e želio pokazati da ni oni nisu za baciti nakon što je predsjednik Donald Trump potpisao zakon prema kojem će središnji zadatak NASA-e u sljedećim desetljećima u pogledu misija u svemir biti misija na Mars", kaže Korljević.

Istaknuo je kako jučer nismo čuli ništa novo, osim što su prikazane nove ilustracije i simulacije.

Oba znanstvenika smatraju kako i su tvrdnje o velikom koraku prema odgovoru na pitanje jesmo li sami u svemiru pomalo pretjerane.

"Radi se jako puno istraživanja, a podaci se gomilaju iz godine u godinu. Kad se objave znanstveni radovi onda je red i da ih se malo prezentira. Uvijek je riječ o nekom novom koraku, ali za mene to nije ništa bitno novo. Kad bi tamo i postojao neki oblik primitivnog života, pitanje je koliko bi nam vremena trebalo da to dokažemo. Ako na Jupiterovom mjesecu nešto i postoji, to bi se moglo dokazati krajem sljedećeg desetljeća. U slučaju da sve krene u dobrom smjeru, konkretniji podaci mogli bi stići do 2030. godine. S obzirom na to da postoje gejziri gdje izlazi vodena para i čestice leda, takve čestice bi mogle sadržavati određene spojeve koje bi bili signal da postoji život ispod površine", kaže Radonić.

"Arthur C. Clarke o tome je pisao još prije 30 godina"

Korlević pak ističe da se astrobiologija već godinama bavi tom temom, kao i pisci znanstvene fanatstike.

"Čim je otkriveno da na Jupiterovom mjesecu Europi ima vode, Arthur C. Clarke je napisao knjigu, a to je bilo prije više od 30 godina. Očekivao sam nešto drugo, s obzirom na najave koje su pristizale", kaže Korlević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene