Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković otvorili su u subotu 12. Dubrovnik Forum snažnim zauzimanjem za integraciju cijelog jugoistoka Europe u Europsku uniju te su komentirali aktualnu temu - odluku arbitražnog suda u vezi Slovenije.


Na Forumu je premijer Andrej Plenković razgovarao o sigurnosnim pitanjima, izbjegličko-migracijskoj krizi, prijetnjama terorizma, suradnji između naših službi na način da se preveniraju moguće kritične situacije. "Razgovarali smo o razvoju gospodarske suradnje te sam posebno apostrofirao predstojeći sastanak berlinskog procesa u Trstu 12. srpnja - ne bih rekao da je to supstitut za članstvo već jedan dodatni mehanizam interesa susjednih država jugoistoka Europe a koje jesu članice Unije uz sudjelovanje najznačajnijih i najvećih država. Na taj način vjerujem da možemo potaknuti dodatnu gospodarsku i investicijsku razmjenu", rekao je premijer Andrej Plenković te je odgovorio na pitanja oko odnosa sa Slovenijom.

Vezani članci Andrej Plenković - 6 Plenković na jednom od najzačajnijih panela u Davosu: "U usporedbi s Milanovićem, on poprima imidž umjerene i racionalne osobe" Majmunske boginje (Foto: CDC) Susjedi imaju još jedan potvrđen slučaj majmunskih boginja, radi se o osobi koja je stigla iz Španjolske

"Naša je pozicija jasna. Europska komisija je vrlo obazriva u svojim komentarima i ja puno više očekujem od direktnog kontakta s kolegom Cerarom. Mi imamo jedan vrlo otvoreni dijalog, čujemo se telefonom, vidimo se u Bruxsellesu, a sada ću ja otići prvi put u Ljubljanu i mislim da su pozicije Slovenije poprilično jasne. Istodobno, čvrst stav svih hrvatskih institucija je također jasan. Bitno je da nema jednostranih poteza i da na jedan zreo način kao prijateljske zemlje nastojimo nastaviti proces rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja", poručio je premijer.

Na pitanje novinarke Nove TV Paule Klaić Saulačić, očekuje li na bilo kakav način pritisak od strane Europe zbog nepriznavanja arbitraže premijer je rekao da ne. "Mislim da su ovo prije svega teme koje su bilateralnog karaktera..... Unatoč našoj dobroj vjeri došlo je do protupravne radnje i tu za Hrvatsku dileme nema. Prema tome, naše su pozicije jasne. Vidite da je većina država izbalansirana u komentarima. To je pitanje između dvije zemlje i mi ćemo ga tako tretirati", rekao je.

Na poruke kolega iz Slovenije premijer se značajno ne obazire te iznova naglašava da je najvažnije da nema jednostranih poteza. "Mi smo ozbiljni i zreli partneri i saveznici i naći ćemo neki model rješavanja ovog pitanja", poručio je Plenković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju