Premijer Andrej Plenković potvrdio je da Hrvatska neće povući veleposlanika iz Srbije.

Galerija


Na pitanje hoće li odgovoriti na izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da je "Hrvatska bila saveznica Hitlera, a Srbija nije", premijer Andrej Plenković rekao je da odbacuje takvu "skandaloznu retoriku".

Vezani članci Ivan Penava Penava u Vukovaru prozvao Vladu, Plenković mu ubrzo odgovorio: "Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo" Andrej Plenković Andrej Plenković na samitu neformalnog 'mediteranskog kluba' u Ateni

"Razmotrili smo tematiku jučer i danas. Hrvatska je odgovorna država i želimo otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama. Odlučno odbacujemo skandaloznu retoriku jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome da je neuspješan šlager pjevač i mi se na takve izjave ne želimo osvrtati, nego voditi europsku politiku, politiku suradnje sa svima koji uvažavaju civilizacijske i europske standarde", rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva Nacionalnog odbora HDZ-a.

Premijer se osvrnuo i na izjašnjavanje Hrvatske i Slovenije pred Europskom komisijom. Dodao je da je s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović-Burić jučer i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom istaknuvši i da neće doći do povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Srbije. "Nema nikakve potrebe za to", naglasio je.

Upitan o današnjoj usmenoj raspravi u Europskoj komisiji slijedom slovenske pritužbe na Hrvatsku da krši pravo EU-a zbog nepriznavanja arbitražne presude, Plenković je rekao da je u kontaktu s hrvatskom predstavnicom u Bruxellesu, državnom tajnicom u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko Zgombić, izrazivši zadovoljstvo s onim što je predstavio hrvatski tim.

Naglasio je kako po hrvatskom stavu nema nikakvog govora o kršenju europskog prava te je ponovno pozvao Sloveniju na bilateralno rješavanje tog otvorenog pitanja. "Posezanje za ovim putem smatram, što se njih tiče, bit će neuspješno", poručio je.

Na pitanje postoji li mogućnost da se, sukladno članku 273. Ugovora o funkcioniranju EU-a obje zemlje dogovore, Plenković je ponovio da je najjednostavnije da obje zemlje to riješe na bilateralni način. Podsjetio je i da su slovenskim kolegama predstavili ideje kako da se ta tema riješi te kazao i da je hrvatska ponuda i dalje "na stolu".

"Pričekajmo kraj slovenskih izbora. Što se svih pravnih radnji mi smo poduzeli sve što je u našoj moći i na način koji odgovara onome što naši i međunarodni stručnjaci mogu Hrvatskoj pomoći u zastupanju naših stajališta", kazao je. (I.D. / Hina)