Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uoči sastanka u Vladi

Andrej Plenković komentirao veliki sindikalni prosvjed: ''Za dogovor je potrebno dvoje. Mi smo tu''. O svemu se oglasila i Predsjednica

Premijer Andrej Plenković komentirao je veliki prosvjed prosvjetara na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

''Naša Vlada uspjela je povećati plaće, za razliku od recimo SDP-ove Vlade koja je smanjivala plaće, ukidala božićnicu, ukidala regres... Ima Vlada koja nas je zadužila za 70 milijardi, to je Vlada Zorana Milanovića i SDP-a. Ova Vlada smanjuje dug ranijih Vlada, osigurava zdraviji rast. Prije nije bilo Vlade koja je to napravila'', poručio je premijer Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

''Da smo mi vlada kao vlada Zorana Milanovića, ja bih rekao OK. Ako smo vlada koja diže božićnicu, regres, dar za djecu, iznos otpremnina, onda je to dobro. Ako smo vlada koja je profesorima i učiteljima već digla plaću za 11,49 posto, ako će sigurno imati veću plaću ako prihvate temeljni kolektivni ugovor u formuli 2 + 2 + 2, onda je to veća plaća za 18,3 posto'', nabrojio je predsjednik Vlade. Rekao je da su veće investicije u znanost i obrazovanje te da se ulaže u škole.

Plenković tvrdi da Vlada stalno razgovara sa sindikatima. "Teza da Vlada ne razgovara je lažna. Naši ministri stalno razgovaraju sa sindikatima", rekao je. Dodao je da sve želi dostojanstveno za profesore. ''Smatrate li da je povećanje od 20 posto razlog za nezadovoljstvo? Je li to logično?" upitao je Plenković.

''Za dogovor je potrebno dvoje''

Ocijenio je da postoje otpori reformama. Ponovio je da će se popodne održati sastanak sa sindikatima. "Sastanak je popodne, vodit će ga predstavnik mog ureda. Vlada, ministri, ja, razgovarali smo, nismo se jednom sastali. Ovaj posao radimo jer mislimo da možemo učiniti nešto za opće dobro. Nema drugog motiva. Ja smatram da trebamo voditi računa o onima o kojima je najbitnije ovdje voditi računa, a to su djeca. Ako su neki pregovori, onda se trebate negdje naći. Ako nisu pregovori, onda je ultimatum. Ultimatum nije dobar ni u kojem aspektu života, a pogotovo ne onima koji vam dižu plaću", rekao je Plenković.

"Sve ovo što se sad zbiva, s obzirom na naša postignuća, po meni je pretjerano. Zašto nije zahtjev od 6,11 posto bio tema ranijih Vlada? Zašto samo nama?", pita se premijer.

''Ako je netko racionalan i razumno upravlja zemljom, njega treba stisnuti, ucijeniti i natjerati ga na što? Netko u zemlji mora voditi širu sliku. Ako nema tko drugi, mi ćemo. Za dogovor je potrebno dvoje, mi smo tu. Nije bilo nijedne riječi s naše strane koja je bila kriva, ni jedne jedine, ni od koga, ni od ministara ili bilo koga u Vladi, ni jedna riječ, a kamoli potez. Svi su bili in favorem", zaključio je Andrej Plenković.

Grabar-Kitarović: Nadam se da će se obrazovni sindikati i Vlada uskoro dogovoriti

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će situacija završiti što prije dogovorom Vlade i obrazovnih sindikata jer se ovakvo stanje obija o leđa učenicima.

"Nadam se da će sve skupa završiti što je moguće prije dogovorom Vlade i sindikata. Kao što znate, svoj sam program predstavila pod nazivom 'Hrvatska zna i mora bolje'. Drago mi je da prosvjednici prepoznaju da Hrvatska mora bolje i da se pod tim motom ujedinjavamo i iznalazimo rješenje", rekla je predsjednica u Osijeku uoči potpisivanja ugovora o dodjeli nepovratnog novca vodno-komunalnih EU projekata na području Osječko-baranjske županije.

Ne bi bilo dobro da ovakvo stanje potraje jer se to, istaknula je, obija najviše o leđa učenicima, posebno maturantima, ali i roditeljima koji se moraju brinuti o tome gdje će ostaviti djecu ako su zaposleni, a djeca ne idu u školu.

U vezi s Broćanskom večeri, gdje se predsjednica u petak pridružila ostalima čestitati rođendan zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću tortom i pjevanjem, rekla je da je sve već odgovorila.

"Gospodin Bandić mi je dao političku potporu. Ne vidim u čemu je problem čestitati nekome rođendan. To mi stvarno nije jasno", poručila je Predsjednica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene