Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatežu li se odnosi?

Plenković o odnosu sa Stierom: ''Ako je aludirao na nekoga iz stranke, mora se o tome očitovati''

Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković tijekom izbornog sabora poduzetnika HDZ komentirao je niz aktualnih tema.

Niz pitanja uputili su novinari premijeru Andreju Plenkoviću nakon izbornog sabora poduzetnika HDZ-a. Jedna od njih bila je i Agrokor i utjecaj ruske banke u toj kompaniji.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

''Želim izraziti optimizam i zahvaliti ministrici Martini Dalić što dolazimo do kraja kompleksnog procesa nagodbe. Pozitivan je trenutak i daje mi optimizam da ćemo do 10. srpnja okončati proces na odgovarajući način'', rekao je premijer na upit o Agrokoru.

Istaknuo je da je cilj Vlade da nam se ovakva situacija ne ponovi - od načina poslovanja, rokova plaćanja do ulaženja u aranžmane na rubu održivosti.

''Što s tiče geostrateških elemenata nikada nismo imali rezerve prema investitoru koji će djelovati prema propisima. Svi oni koji su davali novac, davali su ga u vjeri u neki poslovni plan, a ne s ambicijom u nešto drugo.'', istaknuo je Plenković te dodao da Vlada nije dopustila da se u ovom procesu donose odluke koje bi bile bilo ikakvog arbitrarnog karaktera.

Agrokor je komentirala i ministrica Dalić.''Proteklih dana nađeno je rješenja za mnoga važna pitanja. Treba pustiti da proces dođe do kraja. Dogovor će se prenijeti u u pravna rješenja'', kaže te dodaje: ''Buduće vlasništvo Agrokora reflektira strukturu njegovih vjerovnika''.

Obrazovna reforma

S obzirom na prijepore vezane za izbor čelne osobe Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, postoji pitanje je li koalicija HDZ-a i HNS-a, stabilna. ''Koalicija je stabilna. Naš je zajednički cilj obrazovna reforma mora biti uključiva i sveobuhvatna'', rekao je premijer.
Na pitanje ima li ministrica Divjak njegovu podršku kazao je da ona radi svoj posao i da svatko od nas ima svoj til i svoje ambicije.

Stierova izjava o klerikalcima

Kako je u petak njegov stranački kolega Davor Ivo Stier prije sastanka Predsjedništva HDZ-a govorio o klerikalizmu ne imenujući nikoga posebno, premijer je komentirao taj nastup riječima: ''Mislim da ona treba objasniti, ako na nekoga misli, treba biti eksplicitan. Ako je aludirao na nekoga iz stranke, mora se o tome očitovati.''

Istanbulska konvencija

Upitan je i kako će glasovati zastupnici HDZ-a kada ratifikacija Istanbulske konvencije dođe na dnevni red u Sabor. Što se tiče glasovanja po savjesti, Plenković kaže da je ratifikacija Istanbulske konvencije dio predizbornog programa HDZ-a. ''Vodimo dijalog is HBK i drugim važnim akterima u Republici Hrvatskoj'', kaže dodajući da je interpretativna izjava otklonila nedoumice za one s dobrim namjerama.

Obiteljski zakon

Kako je u petak procurio dokument nacrta obiteljskog zakona u kojem se nalaze brojne prijeporne točke, premijer je upitan je li to konačna verzija.

''Ocjena struke bila je da je postojeći zakon konfuzan i da nam treba novi zakon. Izašli su dokumenti različitih radnih verzija. Tek kad raspravimo to u parlamentarnoj većini, onda će nacrt biti konačan, kad vidite zakon na Vladi, znat ćete iza čega smo stali'', rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene