Premijer Andrej Plenković tijekom izbornog sabora poduzetnika HDZ komentirao je niz aktualnih tema.

Galerija


Niz pitanja uputili su novinari premijeru Andreju Plenkoviću nakon izbornog sabora poduzetnika HDZ-a. Jedna od njih bila je i Agrokor i utjecaj ruske banke u toj kompaniji.

Vezani članci Andrej Plenković U Hrvatskoj 2900 novozaraženih, preminulo 75 osoba. Capak o svjetlu na kraju tunela: "Imamo dovoljno cjepiva za cijelu populaciju" Slika nije dostupna Poruka iz SDP-a: Ozbiljno razmatramo inicijativu za opoziv ministara Marić i Dalić

''Želim izraziti optimizam i zahvaliti ministrici Martini Dalić što dolazimo do kraja kompleksnog procesa nagodbe. Pozitivan je trenutak i daje mi optimizam da ćemo do 10. srpnja okončati proces na odgovarajući način'', rekao je premijer na upit o Agrokoru.

Istaknuo je da je cilj Vlade da nam se ovakva situacija ne ponovi - od načina poslovanja, rokova plaćanja do ulaženja u aranžmane na rubu održivosti.

''Što s tiče geostrateških elemenata nikada nismo imali rezerve prema investitoru koji će djelovati prema propisima. Svi oni koji su davali novac, davali su ga u vjeri u neki poslovni plan, a ne s ambicijom u nešto drugo.'', istaknuo je Plenković te dodao da Vlada nije dopustila da se u ovom procesu donose odluke koje bi bile bilo ikakvog arbitrarnog karaktera.

Agrokor je komentirala i ministrica Dalić.''Proteklih dana nađeno je rješenja za mnoga važna pitanja. Treba pustiti da proces dođe do kraja. Dogovor će se prenijeti u u pravna rješenja'', kaže te dodaje: ''Buduće vlasništvo Agrokora reflektira strukturu njegovih vjerovnika''.

Obrazovna reforma

S obzirom na prijepore vezane za izbor čelne osobe Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, postoji pitanje je li koalicija HDZ-a i HNS-a, stabilna. ''Koalicija je stabilna. Naš je zajednički cilj obrazovna reforma mora biti uključiva i sveobuhvatna'', rekao je premijer.
Na pitanje ima li ministrica Divjak njegovu podršku kazao je da ona radi svoj posao i da svatko od nas ima svoj til i svoje ambicije.

Stierova izjava o klerikalcima

Kako je u petak njegov stranački kolega Davor Ivo Stier prije sastanka Predsjedništva HDZ-a govorio o klerikalizmu ne imenujući nikoga posebno, premijer je komentirao taj nastup riječima: ''Mislim da ona treba objasniti, ako na nekoga misli, treba biti eksplicitan. Ako je aludirao na nekoga iz stranke, mora se o tome očitovati.''

Istanbulska konvencija

Upitan je i kako će glasovati zastupnici HDZ-a kada ratifikacija Istanbulske konvencije dođe na dnevni red u Sabor. Što se tiče glasovanja po savjesti, Plenković kaže da je ratifikacija Istanbulske konvencije dio predizbornog programa HDZ-a. ''Vodimo dijalog is HBK i drugim važnim akterima u Republici Hrvatskoj'', kaže dodajući da je interpretativna izjava otklonila nedoumice za one s dobrim namjerama.

Obiteljski zakon

Kako je u petak procurio dokument nacrta obiteljskog zakona u kojem se nalaze brojne prijeporne točke, premijer je upitan je li to konačna verzija.

''Ocjena struke bila je da je postojeći zakon konfuzan i da nam treba novi zakon. Izašli su dokumenti različitih radnih verzija. Tek kad raspravimo to u parlamentarnoj većini, onda će nacrt biti konačan, kad vidite zakon na Vladi, znat ćete iza čega smo stali'', rekao je.