Njemačku vjerojatno čekaju višetjedni politički pregovori oko nove vladajuće koalicije.


Ako Njemački socijaldemokrati doista idu u opoziciju, napravili su veliku stvar. Prije svega to da će ograničiti prostor Alternativi za Njemačku i oduzeti joj primat najjače parlamentarne oporbene stranke i prema tome primat predsjedanja određenim važnim odborima u Bundestagu, kao što je primjerice odbor za financije.

--->> Sve što trebate znati o izborima u Njemačkoj u šest točaka

Vezani članci Slika nije dostupna Njemački izbori mogli bi uzdrmati planove Merkel i Macrona za Europu Slika nije dostupna Sve što trebate znati o važnim izborima koji su jučer okončani u Njemačkoj

Drugo, pokazuje da su njemački socijaldemokrati prelomili taj sraz želje između ostanka na vlasti i činjenice da sve njihove ideje i sve njihove uspjehe zasjenjuje moćan partner CDU/CSU Angele Merkel i da sve ono što oni dobro naprave u vladajućoj koaliciji u zadnje četiri godine postaje sve bljedunjavije. Zbog toga prolaze sve lošije i lošije na izborima.

Ono što je sasvim izvjesno je takozvana Jamajka koalicija koju bi Merkelini demokršćani sklopili sa Zelenima i Liberalima. Tu se otvara nekoliko pitanja. Prvo koji su koalicijski apetiti i Zelenih i Liberala. Drugo, bi li tu koaliciju destabilizirale sadržajne razlike između dva manja koalicijska partnera ili bi omogućili kancelarki programatski balans, pa bi to sve skupa bilo uspješno. Treće, ministarstvo vanjskih poslova koje pripada koalicijskom partneru, pitanje kako će se predsjednik Liberala odnositi prema tome.

On je već ranije rekao da ga u tom slučaju ministarstvo vanjskih poslova ne zanima, nego ga prije svega zanima ministarstvo financija i ukoliko ga to zanim,a pitanje je koliko će biti kompatabilan s politikama Merkel. Njegov je stav, primjerice da Grčka mora izaći iz eurozone, dok je stav Merkel čvrst da Grčka mora ostati u eurozoni i ona ju je čitavo vrijeme spašavala.

Postoji niz otvorenih pitanja. Ali, rezime izbora u Njemačkoj je da EU i sama Njemačka pluta u bezidejnosti.

Merkel je dobila svoju bitku života koja je započela migrantskom krizom. Sjećamo se da se radilo i o njezinoj ostavci, jer su njezini demokršćani toliko zaglušili prostor političkog centra, da nisu dopustili niti jednoj zdravoj, trećoj mainstream opciji da se razvije. U tom smislu na centru uopće nisu na ovim izborima konkurencije. Alternativa za Njemačku je također jedan loš pokazatelj za Europu. Prije svega govori o jačanju ekstremnih snaga na europskoj političkoj sceni. Dakle, Njemačka upozorava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr