Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Njemačkoj

Angela Merkel ostaje na čelu Njemačke, u parlament ušla i krajnja desnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angela Merkel ostaje na čelu Njemačke, ali s manjom potporom birača od one koju je dobila u prošlom manadatu. Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku prvi je put ušla u Bundestag i to kao treća snaga. Mogli bi imati čak 89 zastupnika.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odradit će i četvrti mandat na čelu Njemačke. Njezin blok CDU/CSU ostvario je najgori rezultat u gotovo 70  godina, ali i dalje ostaje najjača opcija u parlamentu. Njihov trenutni koalicijski partner SPD najavio je odlazak u oporbu, a zbog rezultata koji je ostvarila krajnje desna stranka AfD na ulicama Njemačke organizirani su prosvjedi.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon izbora Tomašević o Grmoji kao mandataru: "Mi nismo ti koji postavljaju uvjete" Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

Blok Angele Merkel CDU/CSU osvojio je 33 posto glasova. No, to nije dovoljan broj glasova da sami sastave Vladu te će s nekim morati u koaliciju.

''Ostajemo stranka broj jedan u Njemačkoj'', kazala je Merkel prilikom obraćanja javnosti nakon objave nepotpunih rezultata. Svjesna gubitka glasova rekla je da će analizirati zašto su izgubili toliko glasova i pokušati ih vratiti.

Druga politička snaga je SPD dobio je 20.5 posto glasova birača, ali nakon objave rezultata poručili su da u koaliciju s CDU/CSU neće ići, nego će im biti opozicija.

Na trećem mjestu po broju dobivenih glasova na nedjeljnim izborima je krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku s 12,6 posto. ''Pobrinut ćemo se da ono što ljudi na ulici misle, ponovno počne imati utjecaj u parlamentu'', rekao je jedan od glavnih kandidata Alternative za Njemačku Alexander Gauland nakon objave rezultata.

SPD odlazi u oporbu

"Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu", najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

"Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka", rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

"SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno", rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

Konstituirajuća sjednica Bundestaga mora se održati najkasnije 30 dana nakon izbora.

Što su govorile ankete?

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, demokršćanska Unija CDU/CSU Angele Merkel bi mogla osvojiti između 34 i 36 posto glasova.

Iza nje slijedi SPD s 21 do 22 posto. Treća politička snaga bi mogla postati desno populistička Alternativa za Njemačku kojoj predizborne ankete predviđaju 11 do 13 posto glasova.

Stranku Ljevica prema anketama podržava od 9,5 do 11 posto glasača a Liberali iz FDP-a mogu računati s podrškom između 9 i 9,5 posto. Stranka Zeleni se nalazi na posljednjem mjestu sa 7 do 8 posto.

Od mogućih koalicija se osim dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske kao mogućnost spominje i vlada sastavljena od demokršćana, liberala i zelenih. No to je zbog velikih razlika u političkim stavovima, posebice između liberala i zelenih, malo vjerojatna opcija.

S napetošću se očekuje rezultat AfD-a koji na posljednjim izborima 2013. nije uspio prijeći izborni prag, ali je u međuvremenu preobrazbom iz stranke protivnika eura u stranku kritičara izbjegličke politike Angele Merkel, ostvario znatan porast popularnosti.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier pozvao je građane da iziđu u što većem broju na izbore. (I.D. / A.M.K. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene