Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori u Njemačkoj

Tko je žena koja zabrinjava mnoge Nijemce i zbog koje mnogi danas prate izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Njemačkoj se održavaju parlamentarni izbori, a čini se da će još jednom pobijedu odnijeti moćna Angela Merkel. No, tijekom kampanje za parlamentarne izbore u Njemačkoj, veliku pažnju je plijenila 38-godišnja kandidatkinja Alternative za Njemačku, Alice Weidel. Ova ultraradikalna desna stranka ima šanse postati treća stranka u najmoćnijoj državi Europe.

Jedna od glavnih od kandidatkinja Alternative za Njemačku je Alice Weidel. Veliku pažnju javnosti i medija dobila je jer je potpuno atipični predstavnik krajnje konzervativnih opcija. Ona je, naime, otvorena homoseksualka. Ova 38-godišnja međunarodna bankarica sa svojom partnericom i njihovo dvoje djece trenutačno živi u Švicarskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Donijeli odluku nakon istrage Njemačka nastavlja suradnju s UNRWA-om: Nema dokaza da su u njihovim redovima bili teroristi Slika nije dostupna Zabrinjava jačanje ultraradikalne desne stranke Ivana Petrović analizira važne izbore u najmoćnijoj europskoj državi: Pobjeda Merkel neupitna, no što može očekivati Hrvatska?

Ali, bez obzira na atipičnost životnog stila za jednu konzervativku, upravo je ona bila šefica programske komisije krajnje desne stranke za koju se pretpostavlja da bi mogla dobiti velik broj glasova i biti na trećem mjestu po broju zastupnika u Bundestagu. U Njemačkoj Alice Weidel smatraju adutom stranke.

''Tijekom akademske karijere bila je sklona libertarijanskim idejama. U prvom nacrtu programa AfD-a tako su se našli odgovarajući prijedlozi: ukidanje osiguranja u slučaju nesreće, ukidanje poreza na naslijeđe i oporezivanja gospodarske djelatnosti, privatizacija osiguranja u slučaju nezaposlenosti i javno-pravne televizije i radija. U konačnom nacrtu za stranački kongres neke od tih mjera su izbrisane ili barem ublažene'', objavio je Deutsche Welle.

Njihov slogan glasi: ''Novi Nijemci? Mi ćemo ih stvoriti.''- "Alternativa za Njemačku balansira i ima vrlo mudro osmišljenu kampanju, razmišlja kako da osim tih birača, privuče i desnije birače iz takozvanog građanskog spektra. Tako na primjer njihov slogan ne glasi onako kako oni misle: ''Nećemo strance u Njemačku, ne želimo nikakve nove Nijemce'', nego upravo: ''Novi Nijemci? Mi ćemo ih stvoriti.'' Ta je poruka vrlo dvosmislena", kaže Ivana Petrović, urednica vanjske politike Nove TV koja iz Berlina izvještava o ovim važnim parlamentarnim izborima najmoćnije europske zemlje.

AfD je osnovan 2013. kao stranka koja se protivi jedinstvenoj europskoj valuti, ali bodove u ovoj kampanji dobivaju na protivljenje masovnoj imigraciji.

Svoje biračko tijelo AfD motivira protuimigrantskim, protuislamskim programima, protivljenjem euru i politici kancelarke Angela Merkel. AfD redovito poziva Njemačku da se prestane ispričavati za nacističke zločine te smatra da se treba usredotočiti na pozitivne aspekte svoje povijesti.

"Otprilike profil birača koji glasuju za Alternativu za Njemačku su ruralni birači, koji nemaju nikakve koristi od njemačkog ekonomskog buma, koji su nezaposleni, čija su djeca nezaposlena ili koji u lokalnoj, staroj školi imaju 50 izbjeglica iz Sirije. Oni spadaju u kategoriju bijesnih birača", komentirala je za Dnevnik Nove TV urednica vanjske politike Ivana Petrović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene