Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PO BABI I STRIČEVIMA

Detalji istrage USKOK-a: Procurili SMS-ovi koji inkriminiraju Darka Horvata - "Koliko vam znači ova tvrtka od 1 do 10?"

Je li Darko Horvat dodjeljivao novac iz proračuna po babi i stričevima? Tako ga tereti njegova bivša bliska suradnica Ana Mandac, suosumnjičena u ovoj aferi! U detaljima istrage USKOK-a u kriju se i drugi iskazi, ali i niz poruka iz mobitela. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Sad već bivšeg ministra Darka Horvata USKOK tereti da je iskoristio položaj i donio odluku da se za 20 tvrtki dodijeli 2,6 milijuna kuna na štetu proračuna, ali i tvrtki koje su imale prednost za dodjelu novca. Pomagala mu je, tvrde, tadašnja pomoćnica Ana Mandac, a poticali Boris Milošević, Tomislav Tolušić i još dvoje njih.

Dok Horvat sve negira, Mandac je, doznaje Dnevnik Nove TV, na ispitivanju priznala sve i rekla o drugima: "... svi su bili upoznati da će se ova dodatna sredstva dodijeliti bez ikakvog kriterija, odnosno po babi i stričevima". 

"Ona je okrivljenica i u aferi Vjetroelektrane, ona je drugookrivljenica u ovom predmetu. Dakle, ona po meni na ovaj način želi poboljšati svoj položaj, ovdje je bitno ne što je rekla Mandac nego što će reći 11 svjedoka koji su predloženi za ispitivanje", rekao je Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak.

Iz detalja istrage proizlazi i da se oko 700 tisuća kuna dodijelilo za četiri tvrtke s kojima je povezan Horvat, s dvije Tomislav Tolušić i sa sedam Boris Milošević. USKOK ima iskaz i dviju djelatnica ministarstva, jedna od njih je pisala Ani Mandac da upozori ministra: "…ako revizija nađe ove potpore da će snositi odgovornost..."

Prikupljena je dokumentacija, imaju i poruke iz mobitela. Navodi se i da je bio problem kako dodijeliti novac jednoj tvrtki pa je Mandac pitala Horvata koliko mu je bitna na ljestvici od 1 do 10.

Darko Horvat: "9!"

Ana Mandac: "OK!"

Spominje se i sastanak Horvata i Mandac s Miloševićem koji joj je rekao: "... da je premalo njihovih ljudi prošlo te je dogovoreno da će poslati listu gospodarskih subjekata za koje žele da im se dodijele sredstva."

Uslijedile su i poruke na mobitel.

Boris Milošević: "Ima li novosti?"

Ana Mandac: "Riješeno!" "Častite kavom!"

Boris Milošević: "Čime god!"

Milošević je o svemu bez komentara, kao i Tomislav Tolušić čije je poruke o tvrtkama za poticaje Horvat prosljeđivao Ani Mandac, prema tvrdnjama istražitelja. Pitanja o njemu postavili su i Horvatu.

"Bilo je tih pitanja, no morate shvatiti da se radi o proteku vremena od četiri godine, inkriminacije su iz 2018., pa pitam ja vas sjećate li se s kim ste razmjenjivali poruke 2018. Ja se ne sjećam, a ni gospodin Horvat", kaže odvjetnik Terešak.

A pred njim i ostalim osumnjičenima je razdoblje za pripremu obrane od tvrdnji USKOK-a. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene