Na osječkom Županijskom sudu održano je ročište na kojem je sudac istrage odlučio o produljenju istražnog zatvora Franji Vargi i Blažu Curiću, uhićenima u aferi SMS.

Galerija


Nakon provedenog ročišta, a zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, sudac istrage prihvatio je prijedlog USKOK-a da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, objavio je Sud.

Vezani članci Franjo Varga (Foto: Dnevnik.hr) ''Pao sam s krova, loše se osjećam'': Franjo Varga stigao u odvjetništvo, hoće li otkriti otkud mu SMS-ovi? Franjo Varga izišao iz istražnog zatvora (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Optuženi Franjo Varga: "Tražim sastanak u DORH-u, reći ću tko mi je dao SMS-ove"

Istražni je zatvor Vargu produljen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i mogućeg ponavljanja kaznenog djela, a Curiću zbog mogućeg ponavljanja djela.

Vargin odvjetnik Mario Poljak rekao je da će uložiti žalbu na ovu odluku, a nakon toga odlučiti o daljnjim potezima.

''Odluka je duboko nezakonita. Čovjek od 49 godina nikad osuđivan, obiteljski čovjek, otac troje djece, dragovoljac Domovinskog rata i sve naj naj, a oni mu produžuju pritvor jer bi mogao ponoviti djelo. Ovo nije istražni zatvor nego izdržavanje kazne zatvora prije osude'', rekao je za DNEVNIK.hr Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Dodao je da zna što se krije iza ove odluke i što je pozadina, ali ''da još nije vrijeme da to javno kaže''. Najavio je žalbu na odluku. Zaključio je da je to cirkus pravosudnog sustava. ''Ne bih se iznenadio da dođe monitoring EU u odnosu na hrvatsko pravosuđe'', zaključio je odvjetnik.

Franju Vargu USKOK sumnjiči da je izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je sudio Zdravku Mamiću i ostalima, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom zatvoru je i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića i kum potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine Borg.

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao je u utorak predvečer iskaz USKOK-u. (L.R., Hina)

Čeka li hrvatske građane nova kreditna opasnost? Rastu dvaput brže od ostalih kredita i dobivaju se (pre)lako

Sofia Vergara: Hlače uz koje nekada ni u ludilu ne bismo nosile štikle