Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPOZORENJE HNB-a

Čeka li hrvatske građane nova kreditna opasnost? Rastu dvaput brže od ostalih kredita i dobivaju se (pre)lako

Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid Mislava Bage o bezgotovinskim nenamjenskim kreditima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
Hrvatska može samo sanjati rast gospodarstva kakav je u Kini. Tako ćemo i sljedeće godine rasti po stopi od 2,7 posto. Isto kao i ove godine, procjena je Središnje banke. No guverner Boris Vujčić i njegovi suradnici donose dubinsku analizu za 2019. i moguće probleme koji su pred Hrvatskom.

Jedna od opasnosti nova je pošast Hrvata – nenamjenski bezgotovinski krediti. Rastu dvostruko brže od ostalih kredita.

Pročitajte i ovo Štrajk strojovođa Plan vlade propada Štrajk strojovođa Njemačku će stajati basnoslovni iznos? Nemoguće je toliku količinu prometa preseliti na ceste Ilustracija Poruka iz Davosa Iz velike multinacionalne kompanije stiglo upozorenje: "Europljani će osjetiti posljedice..."

Sjećate li se kredita u švicarcima? Upola niža kamata, nikakva upozorenja banaka, mlaka reakcija središnje banke i na kraju deseci tisuća obitelji u dužničkom ropstvu.

Jesu li novi švicarci  bezgotovinski nenamjenski krediti? Dobivaju se lako, na 10 godina, a možete dignuti i do 400.000 kuna. I ono najvažnije – nema jamstava. A i možda je najluđe kako ih lako možete dignuti.

"Ne samo da su uvjeti dobivanja kredita relativno laki, oni su i lako dostupni i možete ih dignuti preko mobitela, a to može stvoriti rizike. Nije to sistemski rizik, no posebno ćemo ih pratiti u 2019. godini i ako treba, reagirat ćemo", rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a. 

Godina 2019. bit će i godina u kojoj će doći kraj malim kamatama. Amerika i Europska središnja banka mijenjaju politiku, pa će i hrvatski građani osjetiti razliku na kamatama na svoje kredite.

"Prvo će utjecaj biti na libor znači euro, a onda tek na nacionalnu referentnu stopu", dodao je guverner. 

Kamate na stambene kredite u Hrvatskoj i dalje će biti oko 4 posto, a u Europskoj uniji 1,78 i tako će biti još jedno razdoblje.

"Nakon što uđemo u eurozonu, onda možemo očekivati dodatni pad kamata", rekao je Vujčić. 

A to će biti za najmanje pet godina. Hrvatsko gospodarstvo do tada će rasti na osobnoj potrošnji, turizmu, ali i dalje manjka investicija.

Investicijska klima za inozemne ulagače jos uvijek je takva da ne vidimo značajni interes stranih ulagača i to je ključno", objašnjava guverner HNB-a. 

Inflacija će zato biti manja, zahvaljujući i manjem PDV-u na veći dio hrane, pa do pelena i lijekova. I nezaposlenost će biti manja – 7,7 posto. No problem će biti naći radnike.

"Ja ga vidim kao jedan dugoročni hrvatski, i ne samo hrvatski problem. Već nedostaje jako puno radnika i ti će se problemi produbiti", zabrinut je Vujčić. Zato će oni koji su otišli iz Hrvatske sljedeće godine u domovinu poslati više od 11 milijardi kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene