Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Superizborna 2024.

Za točno godinu dana hrvatski građani će na birališta: Objavljeni zanimljivi podaci

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Da se izbori za Europski parlament održavaju sljedeći tjedan, 53 posto birača u Hrvatskoj izišlo bi na njih, prosječno u EU-u izišlo bi 67 posto birača, pokazuju rezultati istraživanja koje je Europski parlament objavio u utorak.

Točno godinu dana prije europskih izbora koji će se održati od 6. do 9. lipnja 2024. godine istraživanje Eurobarometra pokazuje da je porastao interes za te izbore - 56 posto anketiranih je zainteresirano, šest posto više nego 2018. godine, godinu dana prije posljednjih izbora, održanih 2019.

Istraživanje je provedeno u razdoblju od 2. do 26. ožujka ove godine u svih 27 država članica.

U Hrvatskoj je anketirano 1020 osoba.

Na pitanje koliko je vjerojatno da bi izišli na europske izbore da se održavaju sljedeći tjedan više od polovice ispitanika u Hrvatskoj odgovorilo je da bi glasalo. Samo je u Češkoj zabilježen manji postotak, tamo bi izišlo 50 posto.

Hrvatska je na posljednjim izborima 2019. imala jedan od najslabijih odaziva birača - 28,85 posto.

Prosječno u EU-u 67 posto birača izjavilo je da bi izišlo na izbore da se održavaju sljedeći tjedan.

Manje od trećine birača, 32 posto, misli da stvari idu u dobrom smjeru u ovom trenutku u Europskoj uniji, a 47 posto da idu u pogrešnom.

U Hrvatskoj 38 posto smatra da idu u dobrom, 48 u pogrešnom smjeru.

Na pitanje u kojem smjeru stvari idu u njihovoj zemlji 21 posto ispitanika u Hrvatskoj reklo je da ide u dobrom, a 71 posto u pogrešnom smjeru.

Proteklih godinu dana potpora Ukrajini bila je jedno od ključnih prioriteta EU-a.

Više od dvije trećine, 69 posto, zadovoljno je potporom EU-a Ukrajini, u Hrvatskoj je zadovoljno njih 72 posto.

Pročitajte i ovo Europski parlament biramo 12 zastupnika Potvrđeni datumi: Poznato je kad ćemo na izbore za Europski parlament

Pročitajte i ovo Hans Peter Doskozil Austrijski Socijaledemokrati Nevjerojatni gaf na izborima: Pomiješali listiće pa proglasili za pobjednika krivog kandidata

Na pitanje odobravaju li ili ne odobravaju potporu EU-a Ukrajini nakon ruske agresije, 82 posto ankteriranih u Hrvatskoj odgovorilo je da odobrava, više od prosjeka u EU-u - 76 posto.

Najveća je potpora u Švedskoj (97 posto), Finskoj (96 posto) i Nizozemskoj (95 posto). Najniža potpora je u Slovačkoj i Grčkoj, 51 posto, Bugarskoj 54 posto, Češkoj 58, Austriji 61 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene