Točno je 25 godina prošlo od zaključenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Dogovoren u američkom Daytonu, a potpisan u francuskom Parizu, sporazum je okončao krvavi rat na području BiH.


Daytonski sporazum, kao politički dogovor trojice čelnika sukobljenih strana pod pokroviteljstvom SAD-a, prije četvrt stoljeća osigurao je mir. Mnogi će reći, to je jedino dobro što je donio. Jer, uređenje BiH koje je nametnuo i dan danas izaziva podjele.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Erdogan nakon BiH i Srbije stigao u Zagreb: "Ova njegova regionalna turneja nije slučajno tagirana u ovo vrijeme" Milorad Dodik i Šefik Džaferović Dodik tajnoj službi u Sarajevu poručio da se okupa prije dolaska u RS, Džaferović uzvratio: "Tako nešto mogu izjaviti samo ljudske ništarije"

"Moramo odavati počast prošlosti, ali moramo gledati u budućnost'', poručuje Josep Borrell, visoki povjerenik EU za vanjsku politiku.

A ta budućnost prema mnogima je revizija sporazuma. Naime, Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive u zemlji u kojoj se sve funkcije dijele po nacionalnom ključu. Nerijetko se to događa na štetu najmalobrojnijih, Hrvata, kojima je u posljednjih 20 godina uskraćeno pravo legitimiranja vlastitog predstavnika u Predsjedništvu BiH, kao i u Domu naroda Federacije. Sve češći je prijepor između građanskog koncepta BiH, te postojećeg, entitetskog.

'"To je osnova za sve buduće dogovore u BiH. Bez uvažavanja te činjenice otići na neke apstraktne priče o građanima svakako ovdje neće moći da daje kratkoročne, a ni srednjoročne rezultate'', kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Drugi upozoravaju da BiH nema predsjednika, nego tročlano Predsjedništvo. Nema ni Vlade, nego Vijeće ministara, a ključna je osoba Visoki predstavnik međunarodne zajednice. Zemlja je podijeljena na dva entiteta, ali Federacija je i dodatno podijeljena na kantone - svaki sa svojom vladom, svojom skupštinom i svojom policijom.

''Ja se nadam da ćemo nakon današnje posjete, nakon današnje podrške gospodina Borrella i mi u BiH prevazići jednu lošu političku atmosferu, lošu političku klimu, da ćemo izaći iz klišea stalnih svađa", poručuje bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Josep Borrell je tijekom posjeta Sarajevu poručio da nije došao držati lekcije, već ponovno iskazati podršku.

''Ova posjeta to potvrđuje, da EK i EU, kao zajednica, kao cjelina stoji iza napretka BiH", kaže hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

A vlasti BiH su u godinu i pol, od 14 prioriteta koje zahtijeva Europska unija, djelomično ispunile tri.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju