U Vukovaru je u nedjelju obilježena 22. godišnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma, koji je omogućio mirnu reintegraciju istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske te 20. obljetnica Zajedničkog vijeća općina (ZVO).

Galerija 22 godišnjica Erdutskog sporazuma (Foto: Dnevnik.hr) - 3 22 godišnjica Erdutskog sporazuma (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 22 godišnjica Erdutskog sporazuma (Foto: Dnevnik.hr) - 1

 

Vezani članci Slika nije dostupna Prijavljeni za ratni zločin u Trpinji: Ubijeno ili nestalo više od 70 ljudi!

Erdutski sporazum, potpisan na današnji dan, 12. studenog 1995., bio je temeljni okvir za miran suživot i reintegraciju ovoga dijela Hrvatske, rekao je predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić, ali i poručio kako se njegove odredbe, kako godine prolaze, sve manje poštuju.

"Protekom vremena najveći dio zajamčenih prava polako je potiskivan, a u određenim razdobljima količina prava koja smo dobijali zavisila je od naše pozicije u Hrvatskom saboru, odnosno od naše 'političke težine' u određenom trenutku što nikako ne bi smio biti slučaj", kazao je Jeremić.

Po njegovim riječima, prava koja su srpskoj zajednici u Hrvatskoj zajmčena Erdutskim sporazumom i Pismom namjere Vlade RH trajna su i ne mogu se dovoditi pitanje.

Premda je srpskoj zajednici zajamčena prosvjetna autonomija, ZVO nije uspio registrirati osnovne škole u kojima se provodi nastava na srpskom jeziku kao manjinske, upozorio je.

Također, gotovo nikakav pomak nije napravljen oko primjene dvojezičnosti iako je, naglasio je, zakon i tu jasan.

Požalio se i na ne primjenu proporcionalne zastupljenosti pripadnika srpske zajednice u javnim službama rekavši kako na radno mjesto s kojega je u mirovinu otišao pripadnik srpske zajednice redovito dolazi pripadnik većinskog naroda.

Ukazao je i na neriješen institucionalni položaj ZVO-a te medijsku blokadu.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac na svečanosti u Zajedničkom vijeću općina ocijenio je kako je Erdutski sporazum iznimno važan dokument koji je donio mir između Hrvata i Srba, ali bio je i temelj novoga položaja Srba u Hrvatskoj.

"Nema nikakve sumnje da je riječ o međunarodnom dokumentu čije odredbe imaju trajan karakter", naveo je Pupovac te ocijenio kako nema nikakvog razloga da se ne nađe riješenje za registraciju manjinskih srpskih škola.

I on je upozorio da je udio pripadnika srpske zajednice u javnim službama sve manji, u državnim tijelima na području Hrvatske manji od dva posto.

Izaslanik Vlade i premijera Andreja Plenkovića, osječko-baranjski župan Ivan Anušić poželio je čelnicima srpske zajednice u Hrvatskoj da s predstavnicima državne vlasti dogovore najbolja rješenja za srpsku zajednicu.

Govorio je i bivši predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović rekavši kako je skeptika u svezi mirovnog procesa u hrvatskom Podunavlju bilo i na hrvatskoj i na srpskoj strani.

Svečanosti je nazočan bio i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić koji je, uz Stanimirovića, bio aktivni sudionik provedbe procesa mirne reintegracije.

Povelje ZVO-a uručene su Milanu Trbojeviću, bivšem uredniku Novosti i Srećku Ilinčiću za sportske uspjehe. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju