Obavijesti Video Pretražite Navigacija

1. travnja navodno bio prvi pokušaj prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski odbor za ljudska prava danas je, na temelju izviješća ministra zdravstva Darka Milinovića jednoglasno utvrdio da je u slučaju prisilne hospitalizacije Mirjane Jusup Pukanić došlo do kršenja ljudskih prava u nekim segmentima sustava.

Predsjednik Odbora Furio Radin novinarima je, nakon troipolsatne sjednice, objasnio kako je riječ o nižim segmentima sustava zdravstva i socijalne skrbi, te da će Odbor precizno utvrditi o kojim je segmentima riječ kad dobije nalaz Hrvatske liječničke komore, kojem se nada vrlo skoro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za posjedovanje kokaina Mirjana Pukanić na suđenju: Droga nije bila moja Slika nije dostupna Milovanović čeka da ga prebace u Srbiju?

Naglasio je da je ministar Milinović o čitavom slučaju govorio vrlo otvoreno, a da nakon izvješća ravnatelja policije Marijana Benka nije bilo nikakvih pitanja. "Vidjet ćemo hoće li ih ubuduće biti", dodao je.

Radin je ocijenio i da je današnja sjednica krupan korak ka ustanovljavanju kršenja ljudskih prava Mirjane Pukanić, a cilj Odbora je, kaže, da tih kršenja bude sve manje i da psihički bolesne osobe imaju humaniji tretman, u skladu sa zakonom.
Izvijestio je i da je Odbor pozvao Državno odvjetništvo da podnese izvještaj o meritornim državnoodvjetničkim odlukama po zaprimanju rezultata kriminalističke obrade i nalaza Liječničke komore.

Odbor je pozvao Hrvatsko novinarsko društvo da utvrdi odgovornost svojih članova koji su objavljivali detalje iz dijagnoze Mirjane Pukanić.

Milinović je, pak, novinarima kazao kako je Ministarstvo napravilo fenomenalan posao, da je učinilo sve da se slučaj rasvijetli do kraja, te da će dalje postupati po inspekcijskom nalazu.

Rekao je i da nije suglasan s ocjenama da je slučaj Pukanić poljuljao zdravstveni sustav, te dodao da čeka izvještaj Liječničke komore i da će, ako je netko prekršio zakon, odgovarati.

Neslužbeno se doznaje da je inspekcija Ministarstva zdravstva, među ostalim, utvrdila da je 1. travnja došlo do prvog pokušaja prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić, ali da je liječnica hitne pomoći u dvosatnom razgovoru s pacijenticom utvrdila da nema potrebe za bolničkim liječenjem.

Mirjana Pukanić je sutradan preventivno otišla svojoj psihijatrici u bolnicu Sestara milosrdnica koja joj je izdala potvrdu da nema potrebe za zadržavanjem na liječenju, da bi slijedećeg dana, 3. travnja, bila prisilno hospitalizirana u Vrapču.

Na sjednici je bio i predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Ivo Banac, koji je izjavio kako je zapanjen detaljima koji su otkriveni na sjednici, a za koje, kaže, ranije nije znao.

Kazao je i kako je ravnatelj policije Benko izrazio zadovoljstvo "što je policija potpuno pokrivena", te dodao kako, prema njegovim saznanjima, Državno odvjetništvo RH istražuje kontradiktorne izjave dviju liječnica hitne pomoći.

"Presudno je za razinu pravne države da se ovaj slučaj rasvijetli do kraja, ali daleko smo od toga", rekao je Banac.

U ime HND-a na sjednici je bio Ivan Zvonimir Čičak, koji je istaknuo pozitivnu ulogu medija u ovom slučaju, jer su, kaže, ne objavljujući fotografije malodobne kćeri Pukanićevih, iskazali zavidnu razinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene