Diljem Hrvatske građani slave Međunarodni praznik rada.


U zagrebačkom parku Maksimiru na tradicionalnu proslavu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, od jutra se okupljaju mnogobrojni građani, dočekuju ih zvuci limene glazbe ZET-a i Zagrebačke mažoretkinje, a karanfile im dijele predstavnici stranaka i kandidati za gradonačelnike.

Vezani članci Slika nije dostupna I danas gužve na granici Slovenije i Hrvatske Slika nije dostupna Prosvjed na Praznik rada ove godine u Slavonskom Brodu

Cjelodnevni kulturno-umjetnički program i druženje, uz 60.000 porcija besplatnog graha s kobasicama, pancetom i dimljenom vratinom, organizirao je Grad Zagreb. Međunarodni praznik rada sa sugrađanima je i ove godine u Maksimiru proslavio gradonačelnik Milan Bandić koji im je od jutra dijelio karanfile te porcije graha.

3000 porcija graha u Osijeku

Međunarodni praznik rada u Osijeku je tradicionalno obilježen na lijevoj obali Drave, gdje će, u organizaciji grada Osijeka i Udruge majstora kotlića, građanima biti podijeljeno oko tri tisuće porcija graha.

U podjelu graha sugrađanima uključio se i gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je novinarima izjavio kako građanima želi što više radnih mjesta, kojih u ovome trenutku nema dovoljno, zbog čega mladi ljudi moraju napuštati Hrvatsku. Mislim da smo svi svjesni situacije, ali i da, u ozračju nade, trebamo vjerovati u budućnost. I stoga je važno nastaviti tradiciju obilježavanja praznika rada, jer bez radnih mjesta i radnika nema ni Hrvatske, ni Osijeka, poručio je gradonačelnik Vrkić.

Prvosvibanjska biciklijada u Karlovcu

S karlovačkog Korza prema Izletištu Grdun na rijeci Dobri u deset je sati krenulo više od dvije tisuće biciklista, sudionika 24. Prvosvibanjske biciklijade u organizaciji Saveza samostalnog sindikata.

Na odredištu ih je dočekala besplatna porcija graha, pića i zabavni sadržaj.

Prvomajske budnice u Puli

Međunarodni praznik rada obilježen je u Puli prvomajskim budnicama Puhačkog orkestra Grada Pule po gradskim kvartovima, te polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim radnicima 1920. godine na trgu Portarata.

Proslava je tradicionalno nastavljena u Šijanskoj šumi, gdje se održava kulturno-umjetnički te sportsko-zabavni program.

Bjelovar: Tradicionalna prvosvibanjska moto budnica

Bjelovarski su motoristi održali Budnicu koju njeguju od 30-ih godina prošlog stoljeća. Motoristi u Bjelovaru Medjunarodni praznik rada obilježavaju ranojutarnjom vožnjom gradskim ulicama od 5 do 7 sati ujutro. Vozači se počinju okupljati oko 4 sata, a odredište je bila vinarija Coner gdje se nastavilo jutarnje druženje. Ovogodišnja budnica bila je na razini rekordnih godina sa oko 700 motorista. (Hina)