Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moćne poduzetnice

Žene u hrvatskom gospodarstvu: Analiza pokazala koliko su uspješne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj ukupno 8,7% žena posjeduje poduzeća iz kategorije velikih, dok su u više od 30% uprava velikih poduzeća zastupljene pripadnice ljepšeg spola. Poduzeća koje vode žene su, pokazuje analiza, likvidnija i brže naplaćuju svoja potraživanja.

Analizirani podaci ukazuju da je u razdoblju od 2012. do 2014. godine došlo do pozitivnih pomaka u poduzećima gdje su žene u upravi, ali i u onima gdje su žene vlasnice poduzeća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljedice inflacije Njemačka automobilska industrija u krizi, počinje otpuštanje radnika: "Ovo je bila godina kaotičnih povećanja troškova" Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi

Naime, prošle je godine u poduzećima gdje su žene u upravi bilo 240.329 zaposlenih, što je za 2,9% više nego 2012.

Na razini cjelokupnog gospodarstva, poduzeća koja u upravi imaju i članice ljepšeg spola, prema podacima iz 2014. godine zapošljavaju 28,3% ukupnog broja zaposlenih, dok su njihovi ukupni prihodi porasli s 186,7 milijardi kuna u 2012. godini na 194,9 milijardi kuna u 2014.godini.

One su najmoćnije žene u hrvatskom biznisu

Broj zaposlenih u poduzećima u vlasništvu žena povećao se za 8,86% - s 126.876 koliko ih je bilo u 2012. godini, na 138.115 u prošloj godini, a njihov je udio u ukupnom gospodarstvu povećan s 14,7% na 16,3%.

Sektori u kojima 'vladaju' žene

Od raznih djelatnosti, žene se najviše odlučuju za poduzetničke poduhvate u sektoru uslužnih djelatnosti gdje je udio poduzeća sa ženama u upravi ili vlasništvu 66%, slijedi obrazovni sektor sa 54,2% te stručne znanstvene i tehničke djelatnosti gdje je udio žena u vlasništvu ili u upravi 48,3%.

Poduzetnicama je zanimljiva još i djelatnost zdravstvene zaštite gdje 45,9% poduzeća vode žene ili su žene vlasnice te sektor trgovine sa 43,1%.

Poduzeća koja vode žene su likvidnija i brže naplaćuju svoja potraživanja

Promatrajući kategoriju velikih poduzeća, u njihovim je upravama čak 32,0% pripadnica ljepšeg spola. Nadalje, čak 8,7% Hrvatica u svom vlasništvu ima poduzeća s više od 250 zaposlenih.

Podrobnija analiza poduzeća u vlasništvu ili pod upravom žena pokazuje kako su ta poduzeća likvidnija i brže naplaćuju svoja potraživanja, a taj je trend prisutan u svom promatranom razdoblju.

S aspekta likvidnosti, prema podacima za 2014. godinu, koeficijent tekuće likvidnosti poduzeća u vlasništvu ili pod upravom žena, iznosi 1,13 što je u usporedbi s gospodarstvom u cjelini, za 10,8% više.

Nadalje, dok na razini gospodarstva prosječni dani naplate potraživanja iznose 94 dana, u poduzećima koja vode ili imaju u vlasništvu žene, naplata se vrši za 91 dan.

Analizu je provela tvrtka Bisnode Hrvatska, dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene