Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova prijetnja tržištu

Vodećim svjetskim bankama srezan rejting!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za određivanje kreditnog rejtinga Fitch spustila je rejtinge vodećih svjetskih banaka. Odraz je to problema s kojima se suočava svjetsko financijsko tržište. Fitch procjenjuje da dužnička kriza u eurozoni nije gotova.

Američke Bank of America i Goldman Sachs, britanski Barclays, francuski BNP Paribas, njemački Deutsche Bank i švicarski Credit Suisse, banke su kojima je agencija Fitch srezala kreditni rejting. One su, tvrde u agenciji, posebno ugrožene stanjem na svjetskom financijskom tržištu.

Pročitajte i ovo Ilustracija laseri na ratnim brodovima Novo moćno oružje moći će pogoditi kovanicu s udaljenosti od jednog kilometra, a to će koštati tek malo više od 11 eura Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

'Fitchevo sniženje jasna je posljedica nedostatka sposobnosti da europska politika učini prave stvari. Potrebno je riješiti dužničku krizu, a zasad ne vidim jasne instrumente za to. Nadam se da ćemo tijekom sljedećih nekoliko tjedana imati rješenje', rekao je Robert Halver, burzovni analitičar.

Novo sniženje prijeti i francuskim državnim obveznicama. Francuska središnja banka je objavila da bi u tom slučaju trebalo spustiti i britanski kreditni rjeting. Nastavak je to verbalnog rata Pariza i Londona. Razbuktao se nakon što je prošli tjedan Britanija odbila podržati sporazum za spašavanje eura.

>> Lagarde: Svjetski gospodarski izgledi mračni

'Ne želimo držati lekcije, ali ih ne želimo ni slušati, a dobili smo nekoliko. Istina je da je ekonomsko stanje u Velikoj Britaniji veoma zabrinjavajuće i danas smo s ekonomskog gledišta radije Francuzi nego Britanci', kazao je Francois Baroin, francuski ministar financija.

Dok se europski političari svađaju, euro slabi. Na najnižoj je razini u odnosu na dolar u posljednjih 11 mjeseci. 'U Europi sam na duže vrijeme i to me veseli jer će mi biti jeftinije. Za mene će biti dobro', rekla je Laura Callaghan, američka studentica u Italiji.

'Za turiste to je veoma dobro. Više će Amerikanaca doći. Potrošit će više novca. Dakle to je dobro za njih, ali nije toliko dobro za Europljane', smatra Dan Waldman, turist iz SAD-a. Slab euro ipak bi mogao koristiti europskom turizmu, ali i izvozu. Možda to malo popravi crne prognoze o povratku recesije na Stari kontinent.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene