Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko kupuje Mercator?

Vlasnik pronašao dva kupca konkurenta i pokušava podići cijenu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prodaja Mercatora prerasta u pravu korporativnu borbu. Za najveću slovensku tvrtku navodno je zainteresiran hrvatski Agrokor, a i srpska Delta koja ne krije svoje namjere. Slovenska Vlada radi sve kako bi spriječila strano preuzimanje i u obranu nacionalnih interesa u prve je redove poslala svoje tajne službe.

Bivši direktor najveće slovenske kompanije, gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič potvrđuje spekulacije o tome s kime Boško Šrot, većinski vlasnik Mercatora, pregovara o prodaji. 'Našao je dva potencijalna kupca koji su veliki konkurenti i na toj psihologiji pokušava podići cijenu', tvrdi Jankovič.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zajednički interes Adris Grupa podržala Todorića u namjeri kupnje Mercatora Slika nije dostupna Preuzima slovenskog diva? Todorić ponudio najviše za Mercator

>> Slovenska Vlada otvara novu frontu kako bi spriječila Todorićevo preuzimanje Mercatora

Prodaja Mercatora u međuvremenu je postala prava političko-obavještajno-korporativna borba. Slovenska tajna služba navodno je premijera Pahora obavijestila da je Ivica Todorić u Italiji dogovorio veći kredit. Posumnjali su kako će s tim novcem kupiti Mercator. Obavještajni stručnjaci kažu ništa čudno: slovenska služba Sova već dugi niz godina pomaže gospodarskoj ekspanziji svoje zemlje. 'Svi državni resursi, a prije svega Sova otvarali su preko svojih položaja i pozicija u novim okolnostima prostor za Slovenski izvoz i za slovenski prodor', pojašnjava obavještajni stručnjak Ante Barišić. Slovenski državni vrh boji se da će novi vlasnik prorijediti slovenske proizvode koji pune 70 posto Mercatorovih polica. Strahuju i za 100 000 radnih mjesta koja ovise o kompaniji.

Nakon što se zavrtjela priča oko navodnog preuzimanja Mercatora iz Agrkora jedini komentar iz tih kompanija bio je da nemaju komentara. Istovremeno idu spekulacije kako je Ivica Todorić nakon neuspješnog proboja tursko tržište itekako zapeo za proboj na slovensko. No komadom Mercatora svoje bi carstvo htio ojačati i najbogatiji Srbin Miroslav Mišković.

U Sloveniji je prodaja Mercatora politička top tema. Koalicijski partneri Boruta Pahora pobunili su se jer je državna banka NLB reprogramirala kredit vlasniku Mercatora Šrotu. Istovremeno slovenska Vlada pokušava spriječiti prodaju Mercatora Miškoviću i Todoriću tako što će sama pokušati preuzeti ponuđene dionice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene