Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje stručnjaka

'Vlada pumpa novac u generatore skandala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerkina najava da država ulaže oko 15 milijardi kuna i to gotovo sve preko prezaduženih javnih poduzeća iznenadila je mnoge.

Još više iznenađuje što će se silni novac uložiti u projekte koji ne nose dobit u kratkom roku. Vlada krizu želi slomiti ulaganjem kroz javna poduzeća. Ona će graditi autoceste, plinovode, škole, vrtiće i trafostanice, a u gradnju će se utući skoro 15 milijardi kuna. Većina tog novca investirat će se u javna poduzeća, koja još nisu ni riješila svoje dugove od 4 milijarde kuna. Nelikvidna su, a do sada su pokazivala talent samo za gomilanje gubitaka i preplaćivanje poslova. Stručnjaci smatraju da je to krivo, te da bi taj novac trebao biti uložen u dizanje izvoza.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna Reakcija na rast BDP-a Zadovoljni optimist Grčić: 'Imamo sjajne rezultate, vrijeme igra za nas'

'Dobit će novac za nove skandale'

'Ovako ćete zakopati 15 milijardi preko državnih tvrtki kojima se očigledno se pokazalo loše upravlja, imali ste hrpu skandala, a sad ćete im dati još 15 milijardi da naprave još toliko skandala', napominje makroekonomist Ante Babić. Recesija je zaustavila većinu velikih građevinskih projekata države. Građevinari će sigurno biti sretni što se Vlada odlučila na nastavak gradnje, kao i njihovi radnici koji su dugo bez posla. Babić smatra da bi puno veći efekta na rast gospodarstva imalo spuštanje PDV-a na 20 posto. Drži da je upravo to razliku od investicija u državne tvrtke, dugoročna mjera za oporavak.

Država ne zna zarađivati

'Mi bismo onda rasli umjesto 3 do 4 posto GDP-a, 4 do 5 posto, znači jedna cijeli postotni poen rasta u razdoblju od 10 godina, znači to je puno više rasta ne go što bi se moglo kroz državne tvrtke upumpati', zaključuje Babić. Hrvatski građani državi plaćaju jedan od najviših PDV-a u Europi, najviše doprinose na plaće, a onda na sve to još i 'harač'. Novac s kojim je hranimo, država uglavnom troši i ne ulaže pametno. Kada nauči zarađivati, tek onda svi imamo šansu za novi početak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene