Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U prvom tromjesečju brži rast uvoza od izvoza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupni hrvatski robni izvoz u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 14,77 milijardi kuna, odnosno 2,63 milijarde dolara, dok je uvoz istodobno iznosio 31,3 milijarde kuna, ili 5,58 milijardi dolara, privremeni su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Iskazan u eurima, hrvatski je izvoz roba u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosio 2 milijarde eura, a uvoz 4,26 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Videozid: Hrvoje Krešić, uvoz i izvoz - 4 Zna se i glavni "krivac" za to Jesmo li ove godine više uvozili ili izvozili? Svjetska velesila postala jedan od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera Slika nije dostupna VELIK NESRAZMJER DZS objavio podatke: Hrvatski vanjskotrgovinski deficit u iznosu od gotovo 200 novih Dinamovih stadiona

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, u prva tri mjeseca ove godine ukupni je hrvatski robni izvoz iskazan u kunama porastao za svega 2,1 posto, dok je uvoz istodobno rastao po stopi od 8 posto.

Izražen pak u američkim dolarima, hrvatski je izvoz u ta tri mjeseca porastao za 10,9 posto, dok je uvoz povećan za 17,4 posto.

Brži rast uvoza od izvoza utjecao je i na rast deficita robne razmjene koji je u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani porastao za više od 13,5 posto iskazano u kunama i eurima, a za 23,9 posto iskazano u dolarima.

Prema privremenim podatcima DZS-a, manjak robne razmjene s inozemstvom u prvom tromjesečju iznosio je gotovo 16,6 milijardi kuna, odnosno nešto manje od 3 milijarde dolara ili 2,25 milijardi eura.

Pokrivenost uvoza izvozom je pak u prva tri mjeseca ove godine iznosila svega 47,1 posto.

Na lošije rezultate vanjskotrgovinske razmjene Hrvatske s inozemstvom u prva tri mjeseca ove godine utjecala su i nepovoljna kretanja samo u ožujku u kojem se čak bilježi i smanjenje izvoza iskazanog u kunama ili eurima u odnosu na isti mjesec lani, te na mjesečnoj razini najviši manjak u robnoj razmjeni u ovoj, ali i u prošloj godini.

Naime, tijekom ožujka ove godine Hrvatska je na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 5,33 milijarde kuna, odnosno 959,4 milijuna dolara ili 724,7 milijuna eura. U odnosu na isti mjesec prošle godine izvoz izražen u kunama bilježi pad od 6,6 posto, a nešto više od 7 posto iskaže li se u eurima, dok u dolarima bilježi blagi rast od 2,4 posto.

Uvoz je pak istodobno porastao za više od 6 posto iskazano u kunama ili eurima i iznosio je gotovo 12 milijardi kuna, ili 1,6 milijardi eura, a iskazano u dolarima iznosio je 2,15 milijardi dolara, što je porast za 17 posto u odnosu na ožujak prošle godine.

Tako je samo u ožujku ostvaren vanjskotrgovinski deficit od 6,6 milijardi kuna, odnosno 1,2 milijarde dolara ili 901,8 milijuna eura, što je najviša razina tijekom jednog mjeseca u prošloj i u prvim mjesecima ove godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je u ožujku ove godine iznosila vrlo niskih 44,6 posto, što je najniža stopa od kolovoza prošle godine, kada je iznosila 44,5 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene