Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Trojica Britanaca izručena SAD-u zbog Enrona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica Britanaca optuženih za prijevaru u slučaju povezanim s Enronom danas su izručena SAD-u na temelju kontroverznog zakona koji SAD-u daje povlašten položaj utoliko što ne mora više pred britanskim sudom iznositi dokaze za izručenje.

Takozvana NatWest trojka - David Bermingham, Gary Mulgrew i Giles Darby - optuženi su da su se 2000. godine kao zaposlenici banke NatWest (danas u sklopu grupe Royal Bank of Scotland) 'urotili' s Enronovim menadžerima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

Među njima je bio i financijskog direktora Andrewa Fastowa, i preporučili NatWestu prodaju udjela jedne od Enronovih podružnica za iznos bitno niži od njene stvarne vrijednosti, čime su zaradili 11 milijuna funta.

Do izručenja dolazi dva dana nakon što je u jednom londonskom parku pronađen mrtav bivši kolega trojke Neil Coulbeck, koji je i svjedočio protiv njih. Pretpostavlja se da je počinio samoubojstvo.

Zakon na temelju kojeg je trojka izručena u Velikoj je Britaniji izazvao žestoku raspravu, ponajviše zbog asimetrije. 

Ukratko, Velika Britanija tako i dalje mora pred američkim sudovima dokazivati slučaj za koji traži izručenje, dok SAD samo mora iznijeti dokaze i informacije koji bi u Velikoj Britaniji opravdali nalog za uhićenje.

Osim toga, zakon, koji je na snazi od siječnja 2004., donesen je kako bi se olakšala borba protiv terorizma, a SAD-u se zamjera što ga koristi i za ovakve slučajeve. Štoviše, slučaj NatWest trojke prvi je važniji slučaj na koji je sporni zakon primijenjen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene