Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Talijanske 75, hrvatske mirovine 40 posto od prosječne plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječna talijanska mirovina za muškarca s maksimalnim stažom iznosi 900 eura, što je 75 posto prosječne talijanske plaće, dok se hrvatske mirovine kreću između 40 posto prosječne plaće za tzv. stare umirovljenike i 28 posto za nove umirovljenike.

Talijanska mirovina za žene prosječno iznosi 700 eura, a zaostaje za muškom jer žene prekidaju radni staž, rekla je Gabriella Poli iz SPI-a, koji je udružen u najveću talijansku sindikalnu središnjicu CGIL.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije Umirovljenica, ilustracija Objavio HZMO Poznato kada stižu mirovine: Osim povećanja, stiže još jedno iznenađenje za dio korisnika

CGIL/SPI, koji se sastao u Zagrebu s hrvatskim kolegama radi razmjene iskustava podržao je zahtjeve hrvatskih umirovljenika za poboljšanjem umirovljeničkog položaja.

Talijanska mirovinska reforma počela je 1992. ali dosad se
primjenjuje samo na umirovljenike s manje od 18 godina staža, a cilj je tamošnjih sindikata da i buduće mirovine iznose 75 posto prosječne plaće.

Potpredsjednik SUH-a Ivan Nahtigal ocijenio je važnom podršku talijanskih kolega jer su oni snažna sindikalna organizacija koja ima veliki utjecaj u Europi.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević upozorila je da novom mirovinskom reformom treba poboljšati položaj hrvatskih umirovljenika koji su otišli u mirovinu nakon 1999. jer oko 350.000 novih umirovljenika prima za 30 posto niže mirovine od starih.

Prosječna mirovina novih umirovljenika je 28 posto prosječne plaće, što je trenutno 1.200 kuna, dok mirovine starih umirovljenika iznose 40 posto plaće, odnosno 1.900 kuna.

SSSH traži da se za obračunsko razdoblje utvrdi deset najpovoljnijih godina staža, da najniža mirovina do 30 godina staža ne bude manja od 40 posto prosječne plaće te da radnici imaju pravo na punu mirovinu, žene s 35 i muškarci s 40 godina staža, bez obzira na godine života.

Ta je središnjica dogovorila zajedničku strategiju s Hrvatskom strankom umirovljenika (HUS), koja je pripremila prijedloge zakonskih izmjena i uputila ih u saborsku proceduru. Predloženu mirovinsku reformu podržavaju sve sindikalne središnjice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene