Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Split: Znanstveni skup 'ZERP-gospodarski pojas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvodnevni znanstveni skup "ZERP - gospodarski pojas: pitanja ribarstva, zaštite okoliša i razgraničenja na Jadranu o 25-godišnjici Konvencije UN-a o pravu mora" održat će se u Splitu 17. i 18. prosinca.

Vodeći hrvatski stručnjaci iz više znanstvenih disciplina o moru održat će izlaganja o četiri tematske cjeline - o potrebi primjene Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) s obzirom na ribarstvo, zatim o zaštiti mora od izlijevanja ulja s brodova, o otvorenim i prijepornim pitanjima razgraničenja na Jadranu te o pravcima razvoja zaštite Jadrana od onečišćenja i balastnih voda, kao i poboljšanja sigurnosti plovidbe.

Pročitajte i ovo Božo Petrov (Dnevnik.hr) ZERP Petrov poručio: Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas Slika nije dostupna Rok do ponedjeljka Most: Isključivi gospodarski pojas uvjet podrške novoj vladi

Uvodna izlaganja održat će akademik Davorin Rudolf o gospodarskom pojasu prema Konvenciji UN-a o pravu mora te primjeni u Europi i svijetu te Davor Vidas, direktor Odjela za pomorstvo i pravo mora Instituta Fridtjof Nansen, koji će govoriti o ključnim pitanjima ZERP-a i zaštite Jadrana.

Nedavni poziv Hrvatskoj od strane Vijeća ministara EU da poštuje "sporazum" od 4. lipnja 2004. i ne primjenjuje ZERP na članice EU-a Vidas smatra da nije u skladu s međunarodnim pravom.

"Zapisnik (agreed minutes) sa sastanka triju državnih tajnika
prikazuje se kao sporazum (agreement), kojim se Hrvatska navodno do daljnjega odrekla prava na primjenu ZERP-a na članice EU-a. No pravo na gospodarski pojas (i ZERP) temelji se na Konvenciji UN-a o pravu mora", tvrdi poznati pravni stručnjak, navodeći kako su sve članice EU stranke Konvencije UN-a i dužne su je poštivati.

Znanstveni skup u Splitu održava se u sklopu višegodišnjega
međunarodnoga znanstvenog projekta suradnje norveškog Instituta Fridtjof Nansen te hrvatskih znanstvenih instituta i fakulteta - splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Hrvatskog hidrografskog instituta, pravnih fakulteta u Splitu, Rijeci i Zagrebu te Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Riječ je o međunarodnom projektu "Zaštita morskog okoliša i
upravljanje resursima mora: pravni i politički okviri za Jadransko
more", što ga je 2006. u suradnji s hrvatskim institucijama pokrenuo Institut Fridtjof Nansen te se provodi pod vodstvom Davora Vidasa kao glavnog koordinatora projekta.

Znanstveni projekt trajat će do kraja 2009., kada se planira u
Hrvatskoj sazvati regionalna međunarodna jadranska znanstvena konferencija o pitanjima održivog korištenja i zaštite Jadrana.

U sklopu skupa 18. prosinca navečer u splitskoj palači Milesi održat će se predstavljanje knjige Davora Vidasa "Zaštita Jadrana", ljetos objavljene u izdanju "Školske knjige". Knjigu će predstaviti akademik Davorin Rudolf, urednik Dražen Budiša, predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul, profesorica međunarodnog prava Vesna Barić-Punda i publicist Duško Čizmić Marović te autor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene