Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD i dalje biti predvodnik u prevladavanju krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države moraju ostati predvodnik u nastojanju da se prevlada globalna financijska kriza, rekao je britanski premijer Gordon Brown u Abu Dhabiju, dan uoči američkih predsjedničkih izbora.

Brown je rekao kako trgovina usporava više nego što se očekivalo pa bi bogate zemlje koje su voljne dati novac Međunarodnome monetarnom fondu za pomoć ranjivim gospodarstvima ne bi li prebrodila kreditnu krizu, morale imati više utjecaja na odlučivanje u MMF-u.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Slika nije dostupna Brown Britaniju obećao izvući iz gospodarske krize

'Vodstvo koje je Amerika pokazala u ovim teškim vremenima... bilo je veoma važno za koordinirano smanjenje kamata i za iskazanu međunarodnu suradnju. Znam da će se to vodstvo nastaviti, što je i potrebno', rekao je Brown.

Dolaskom u Abu Dhabi u ponedjeljak on završava četverodnevnu turneju Perzijskim zaljevom koja ga je već odvela u Saudijsku Arabiju i Katar.

Već je i od Saudijske Arabije i od Katara dobio uvjeravanja kako će te zemlje sudjelovati u nastojanju MMF-a da se stabiliziraju nacionalna gospodarstva koja je uzdrmala globalna financijska kriza.

Prije odlaska na put Brown je rekao da su zemlje Perzijskoga zaljeva trenutačno u boljem položaju za posuđivanje nego druge zemlje, jer te zaljevske monarhije zbog nekoliko godina rekordnih cijena nafte sada imaju goleme rezerve gotovine.

Brown ide na turneju uoči globalnoga summita 15. studenoga u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojem će se osmisliti nova međunarodna financijska pravila

Od Katara je već dobio obećanje o ulaganju 140 milijuna funta (1,4 milijarde kuna) u ekološki prihvatljivu tehnologiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene