Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brown Britaniju obećao izvući iz gospodarske krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer Gordon Brown obećao je u subotu navečer da će izvući Veliku Britaniju iz gospodarske krize, boreći se za vlastiti politički opstanak na godišnjoj konferenciji Laburističke stranke koju obilježava nezadovoljstvo u stranačkim redovima.

Dok se laburisti suočavaju s padom popularnosti i nezadovoljstvom građana nakon turbulentnog tjedna u kojem su najveće britanske hipotekarne banke pale kao žrtve kreditne krize, Brown je otklonio dvojbe u njegovo vodstvo i istaknuo da su mu prioritet obični građani koji se bore za svakodnevni opstanak.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

No, kritičari smatraju da vlada nije učinila dovoljno kako bi pomogla građanima u prevladavanju gospodarstkih teškoća, u vrijeme kada se Britanija suočava s prvom recesijom od početka 90-tih godina 20. stoljeća obilježenom rastućom inflacijom i porastom nezaposlenosti.

'Kakav tjedan! Nikada ništa slično nisam doživio. Svjetsko se gospodarstvo mijenja iz dana u dan, iz sata u sat', rekao je Brown izaslanicima na konferenciji. Također krive Browna, koji je deset godina bio ministar financija prije nego je prošle godine preuzeo premijersku dužnost od Tonya Blaira, da nije predvidio financijsku krizu dok su banke sve više riskirale u želji za što većim profitom.

Desetak laburističkih parlamentarnih zastupnika, strahujući od gubitka izbora koji bi se trebali održati do 2010. godine, prošloga je tjedna zatražilo Brownovu ostavku i izbor novog čelnika stranke.

No, njegov mogući suparnik, ministar vanjskih poslova David Miliband u subotu je pozvao stranku na ujedinjenje pod Brownovim vodstvom.

"Jasno sam dao do znanja kako nije vrijeme za izbor novog čelništva", izjavio je Miliband listu The Mirror.

Brown je neočekivanu potporu dobio i od jedne od najpoznatijih svjetskih spisateljica, J.K. Rowling koja je Laburističkoj stranci donirala milijun funta.

U vrijeme kada najnovije ankete pokazuju da je 57-godišnji Škot najnepopularniji premijer u posljednjih 70 godina, a njegova stranka na putu poraza na idućim izborima, njegovo obraćanje na konferenciji u utorak mogao bi biti odlučujući trenutak u obuzdavanju krize i smirivanju pobune unutar stranke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene