Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trgovački sud u Moskvi proglasio je stečaj Jukosa, nekad najveće ruske naftne tvrtke, ocijenivši kako je nelikvidna nakon niza poreznih revizija.


Sud proglašava "nelikvidnost i pokreće stečajni postupak na sudu", istaknuo je sudac Pavel Markov nakon rasprave koja je trajala manje od četvrt sata.

Vezani članci Pero Ćorić HSP AS prijavio Peru Ćorića zbog krađe promopulta, govornice, kuhinjskog bloka, kipa Ante Starčevića... Slika nije dostupna Ruski sud 17. svibnja o žalbi bivšeg tajkuna Hodorkovskog

Sudac je dodao kako bi stečajni postupak trebao trajati godinu dana, te je Eduarda Rebguna imenovao stečajnim upraviteljem.

Rebgun je na izlasku iz sudnice rekao kako će se "sva imovina tvrtke" prodati, ne ostavljajući mjesta dvojbi u svezi sa skorim raspadom tvrtke.

"Ovo je smrtna presuda za Jukos", rekao je jedan od njegovih
odvjetnika, Drew Holiner, dodajući kako će se uprava sigurno žaliti na odluku suda.

Propadanje tvrtke počelo je 2003., kada su u Jukos ušli porezni revizori. Tada je počela pravosudna ofenziva velikih razmjera koju je, drži se, protiv njegovih vlasnika, ponajprije protiv Mihaila Hodorkovskog, organizirao Kremlj.

Zanimanje za kupnju Jukosa već su pokazali Gazprom, velika ruska tvrtka za prodaju plina, te naftna tvrtka Rosneft, koja cilja na rafinerije Jukosa.